Έλον Μασκ: Πώς η σκληρή ανατροφή έγινε η κινητήρια δύναμη της φιλοδοξίας του

Έλον Μασκ: Πώς η σκληρή ανατροφή έγινε η κινητήρια δύναμη της φιλοδοξίας του
13 August 2021, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, Tesla CEO, stands at a press event at the Tesla Gigafactory site. On the same day, the CDU Federal Chairman and Minister President of North Rhine-Westphalia, Laschet, visited the Tesla plant currently under construction. The first vehicles are expected to roll off the production line in Grünheide near Berlin from the end of 2021. The US company plans to build around 500,000 units of the compact Model 3 and Model Y series here each year. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/POOL/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο πατέρας του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, ο Έρολ Μασκ, διηγήθηκε πώς μεγάλωσε τους γιους του με σκληρή πειθαρχία, «σαν καλά Νοτιοαφρικανάκια», επιβάλλοντάς τους από πολύ μικρή ηλικία αυστηρότητα και πειθαρχία.

Μπορεί ο Έλον Μασκ να κυριαρχεί συχνά στην επικαιρότητα, αλλά, παρά την τεράστια προβολή του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, τα παιδικά του χρόνια στην Νότια Αφρική του απαρτχάιντ παραμένουν σκοτεινά.

Εν μέσω του θορύβου που προκαλεί η πρόσθεσή του να εξαγοράσει το Twitter, ο πατέρας του, ο Έρολ Μασκ, διηγήθηκε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) πώς μεγάλωσε τους γιους του με σκληρή πειθαρχία, «σαν καλά Νοτιοαφρικανάκια», επιβάλλοντάς τους από πολύ μικρή ηλικία αυστηρότητα και πειθαρχία.

«Ημουν αυστηρός πατέρας. Ο λόγος μου ήταν νόμος», λέει. Η ανατροφή αυτή αντάξια ενός μικρού «μάτσο» τροφοδότησε την φιλοδοξία του Έλον. «Αυτός ήταν ο δικός μας τρόπος. Προσπαθούσαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι το σήμα κατατεθέν μας» προσθέτει καμαρώνοντας ο 76χρονος με το ατσάλινο βλέμμα.

Ο Έλον Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια στις 28 Ιουνίου 1971. Πατέρας του ο Έρολ, μηχανικός και κτηματομεσίτης και μητέρα του η Μέι, μοντέλο από τον Καναδά. Εγκατέλειψε την Νότια Αφρική στις πιο σκοτεινές μέρες του καθεστώτος του απαρτχάιντ, όπως έκαναν και πολλοί νέοι της γενιάς του για να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία.

Μετά το δύσκολο διαζύγιο των γονιών του, ο Έλον έζησε κυρίως με τον πατέρα του. Στην ηλικία των 9 ετών, «τον είδα να βγαίνει ένα πρωί από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είχε πάρει τελείως μόνος το νυκτερινό τρένο, αφού έφυγε από το σπίτι της μητέρας του», διηγείται ο Ερολ Μασκ.

«Ε, κι’ εγώ νομίζω ότι είσαι βλάκας!»

Ο Έλον μιλάει συχνά για δυστυχισμένη παιδική ηλικία. Απομακρύνθηκε από τον πατέρα του, όταν ο Ερολ απέκτησε το 2017 παιδί με την κόρη μίας από τις πρώην συζύγους του, 42 χρόνια νεότερή του. «Ο Έλον δεν το θεωρούσε σωστό. Εγώ πάλι παίρνω τη ζωή όπως έρχεται», λέει ο Ερολ διαβεβαιώνοντας ότι έκτοτε, η σχέση τους έχει βελτιωθεί.

«Νιώθουμε στοργή ο ένας για τον άλλο…ξανασκέφτομαι συχνά πώς ήμουν εγώ με τον δικό μου πατέρα. Ηταν στρατιωτικός, δεν μιλιόμασταν και πολύ. Στο κυριακάτικο γεύμα έλεγα “καλημέρα μπαμπά” κι’ εκείνος πήγαινε να λύσει το σταυρόλεξό του».

Ο Έρολ παραδέχεται ότι η σχέση του με τον Έλον «δεν είναι και πολύ διαφορετική».

Η εριστικότητα και οι παρεκτροπές του Έλον Μασκ, κυρίως στο Twitter, έχουν γίνει ρουτίνα. Αλλά ο Ερολ δηλώνει ότι ο γιος του ήταν πάντα ιδιαίτερος. «Ηταν ένα έξυπνο παιδί που ανακατευόταν στις συζητήσεις των μεγάλων». «Ηδη στα τέσσερά του χρόνια καθόταν και άκουγε ιστορίες για την πολιτική και τις επιχειρήσεις».

«Μια μέρα ο ‘Ελον ανακοίνωσε ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει εκατομμυριούχος». Σε αυτήν την δήλωση απάντησε διασκεδασμένος ένας ενήλικας που ανάμεσα στο ποτό και το τσιγάρο του σχολίασε ότι «ο μικρός κινδυνεύει να απογοητευτεί». «Η απάντηση του Έλον ήταν: “Ε, κι’ εγώ νομίζω ότι είσαι βλάκας!”».

«Χαρακτηριστικός Έλον», σχολιάζει ο Έρολ Μασκ. «Αυτό είναι το φυσικό του, να λέει στους ανθρώπους την αλήθεια, χωρίς φίλτρα».

Ο πατέρας του θυμάται επίσης το προσβλητικό σχόλιο που απηύθυνε ο Έλον προς έναν συμμαθητή του που ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει. «Εκείνο το αγόρι τον έσπρωξε στις σκάλες», διηγείται ο Έρολ. Τότε ο Έλον χρειάσθηκε να νοσηλευθεί.

Αφού πέρασε η πρώτη οργή, «όταν άκουσα τι τού είχει πει ο Έλον, κατάλαβα ότι είχε ξεπεράσει τα όρια». Μετά το περιστατικό, ο Ερολ έστειλε τον γιο του εσωτερικό στο Pretoria Boys High School.

«Το πιο αξιαγάπητο από τα παιδιά του»

Ο δισεκατομμυριούχος έχει κάνει δωρεά ενός εκατομμυρίου ραντ (60.000 ευρώ) στο σχολείο του, αλλά σε αντάλλαγμα επέμεινε να μην γίνει αναφορά στο όνομά του στο διαφημιστικό υλικό του ιδρύματος, σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανικό Τύπο.

«Είναι μια ανύπαρκτη ιστορία», λέει ένας παλιός διευθυντής. Στην πραγματικότητα έχει δώσει χρήματα δύο φορές, «αλλά πολλές βλακείες έχουν γραφτεί για το θέμα», σχολιάζει. Εχει έλθει σε επαφή με τον Έλον Μασκ μέσω του γραμματέα του. Μέσω του ίδιου γραμματέα άλλωστε έχει επαφή μαζί του και ο πατέρας του.

Η επικοινωνία με τον Μασκ είναι στενά ελεγχόμενη, αντίθετα με την εικόνα που δίνει ο ίδιος στο Twitter, στο οποίο τουιτάρει αφειδώς. Ωστόσο, ο Ερολ τον περιγράφει ως «το πιο αξιαγάπητο» από τα παιδιά του.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο σπίτι του στο θέρετρο Λάνγκεμπααν, έξω από το Κέιπ Τάουν, ο Ερολ Μασκ λέει ότι έλαβε email από το Έλον που προθυμοποιήθηκε να πληρώσει την πρόσφατη εγχείρησή στα μάτια, «σε μία ακόμη μία απόδειξη της γενναιοδωρίας του γιου του».

«Ο Έλον είναι πολύ συμπονετικός, Το εννοεί πραγματικά όταν λέει ότι θέλει να σώσει την ανθρωπότητα. Δεν είναι σλόγκαν», πιστεύει ο πατέρας του.

Η τελευταία φορά που είδε τον γιο του, που ζει πλέον στο Τέξας, ήταν πριν από έξι χρόνια, στα 70ά του γενέθλια. «Είμαι Νοτιοαφρικανός, δεν με νοιάζουν τα γενέθλιά μου, αλλά ήταν πολύ ευχάριστο». Εν αγνοία του, ο Έλον είχε καλέσει διασημότητες, ανάμεσά τους και πολλές ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Στην διάρκεια του γεύματος, το θέμα συζήτησης ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είπα τότε: “Ναι, τον υποστηρίζω τον Τραμπ”», λέει ο Έρολ. «Είναι άνθρωπος της επιτυχίας. Οπως κι’εγώ, ο Έλον και ο Κίμπαλ (ο αδελφός του)».