Έλον Μασκ προς Κογκρέσο: Μην φορολογείτε τους δισεκατομμυριούχους. Θα χαλάσει το σχέδιο μου να πάω την ανθρωπότητα στον Άρη

Έλον Μασκ προς Κογκρέσο: Μην φορολογείτε τους δισεκατομμυριούχους. Θα χαλάσει το σχέδιο μου να πάω την ανθρωπότητα στον Άρη
epa08925442 (FILE) - Tesla and SpaceX CEO Elon Musk (R) gives a statement at the construction site of the Tesla Giga Factory in Gruenheide near Berlin, Germany, 03 September 2020 (Reissued 07 January 2021). According to reports on 07 January 2021, Tesla and SpaceX CEO Elon Musk became the world richest person with a net worth of more than 185 billion US dollars, surpassing Jeff Bezos, CEO of Amazon, who is currently worth 184 billion US dollars. EPA/ALEXANDER BECHER *** Local Caption *** 56315718 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα φορολογική πρόταση του Μπάιντεν "άναψε φωτιές" στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, εκφράστηκε αρνητικά μέσω Twitter για τη νέα φορολογική πρόταση που αφορά τους δισεκατομμυριούχους.

Η φορολογική ιδέα σχεδιάστηκε ώστε να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, «Build Back Better», ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος ήταν μια σειρά από ιστορικές επενδύσεις που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η πρόταση που θα στόχευε τους 700 πλουσιότερους φορολογούμενους των ΗΠΑ, δέχτηκε ένα γερό πλήγμα στο Κογκρέσο – όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και από τους πιο μετριοπαθείς Δημοκρατικούς.

Το πιο ακανθώδες μέρος του «φόρου των δισεκατομμυριούχων» είναι ο φορολογικός συντελεστής 23,8% στα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου επί των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων. Όπως είναι διατυπωμένο μέχρι σήμερα, θα επιβάλλεται μόνο σε δισεκατομμυριούχους που είτε κερδίζουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο εισόδημα ή έχουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για μια ριζική επανεγγραφή του φορολογικού κώδικα, ο οποίος επί του παρόντος φορολογεί περιουσιακά στοιχεία όπως τις μετοχές σε εταιρείες. Δηλαδή μόνο όταν αγοράζονται ή πωλούνται. Η νέα πολιτική αντιμετωπίζει τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων σαν επιχειρηματικό εισόδημα και φορολογεί την περιουσία τους με βάση τα ετήσια στοιχεία της αγοράς.

Μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρούς τιτάνες της τεχνολογίας όπως ο Μασκ, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook.

Ο Μασκ αντέδρασε εντονότερα από όλους. Την Τετάρτη δημοσίευσε και πάλι στο Twitter προειδοποιήσεις πως ο φόρος στους δισεκατομμυριούχους θα πετύχαινε μόνο ένα μικρό πλήγμα στο ομοσπονδιακό έλλειμμα. Η Ουάσιγκτον, συμπλήρωσε δυσοίωνα, θα στρεφόταν στο ευρύ κοινό. «Εν τέλει, τους τελειώνουν τα χρήματα των άλλων και μετά κυνηγάνε εσάς», έγραψε στο Twitter.

Σήμερα ανακοίνωσε πως «το σχέδιό μου είναι να χρησιμοποιήσω τα χρήματα αυτά για να φέρω την ανθρωπότητα στον Άρη και να διατηρήσω το φως της γνώσης».

Κριτικές

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η προσωπική περιουσία του Μασκ πλησιάζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 72% του ετήσιου κέρδους του προκύπτει από την ανοδική πορεία των μετοχών της Tesla, ενώ η δεύτερη κύρια πηγή εισοδημάτων του προέρχεται από το μερίδιό του στην εταιρεία κατασκευής πυραύλων Space X.

Η έντονη αντίδραση του Μασκ έρχεται καθώς μπαίνει στο μικροσκόπιο η χρήση του φορολογικού κώδικα από τους εξαιρετικά πλούσιους, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τον πλήρη φορολογικό συντελεστή. Για παράδειγμα, ο Μασκ πλήρωσε φόρο εισοδήματος 455 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με στοιχεία της IRS που ανέφερε η ProPublica.

Στο Twitter, σχολιαστές με προοδευτικό πνεύμα υπενθυμίζουν στον Μασκ ότι η Tesla στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις κρατικές δαπάνες κινήτρων. Για παράδειγμα, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων έλαβε δάνειο 465 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ το 2010, ενώ το 2019 υπέγραψε ένα συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASΑ για την κατασκευή ενός Moonlander.

Εν τέλει, μπορεί οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί να ακυρώσουν την πρόταση για τη φορολογία των δισεκατομμυριούχων.

Ο πιο δυνατός επικριτής από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει η ιδέα του ότι στοχεύουμε διαφορετικούς ανθρώπους». Εξήρε επίσης τη συνεισφορά των δισεκατομμυριούχων στην κοινωνία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μέσω των φιλανθρωπικών τους κινήσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Μαρκ Γουόρνερ, ο δεύτερος πλουσιότερος γερουσιαστής με καθαρή περιουσία 215 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι ήταν λογικό να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο οι «απόλυτα πλουσιότεροι Αμερικανοί». Ωστόσο, σημείωσε πως «ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες» και ότι ήταν σημαντικό να μην ευνοηθεί «μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων έναντι μιας άλλης».