Elon Musk και Twitter: τέλειο ζευγάρι ή επικείμενη καταστροφή;

Elon Musk και Twitter: τέλειο ζευγάρι ή επικείμενη καταστροφή;
13 August 2021, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, Tesla CEO, stands at a press event at the Tesla Gigafactory site. On the same day, the CDU Federal Chairman and Minister President of North Rhine-Westphalia, Laschet, visited the Tesla plant currently under construction. The first vehicles are expected to roll off the production line in Grünheide near Berlin from the end of 2021. The US company plans to build around 500,000 units of the compact Model 3 and Model Y series here each year. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/POOL/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Του Jacob Carpenter

Μια μέρα αφότου ο Musk αποκάλυψε ότι έχει αποκτήσει μερίδιο 9,2% στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο. Ως μέρος της συμφωνίας, ο Musk περιορίζεται να αυξήσει το μερίδιό του στο Twitter στο 14,9% έως ότου αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο το 2024 – ένα σήμα ότι δεν σχεδιάζει κάποια επικείμενη εξαγορά.

Ο Musk, ένας θιασώτης του Twitter που έχει επικρίνει τις πολιτικές και τις λειτουργίες της πλατφόρμας που άπτονται της ελευθερίας του λόγου, δεν έχει πει πολλά για τους λόγους για τους οποίους μπήκε στην εταιρεία. Σε ένα tweet την Τρίτη, ο Musk δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Parag Agrawal και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για να «κάνουν σημαντικές βελτιώσεις στο Twitter τους επόμενους μήνες».

Στην καλύτερη περίπτωση, ο Musk θα μπορούσε να φέρει τα αδιαμφισβήτητα επιχειρηματικά του διαπιστευτήρια στην υστερούσα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, βοηθώντας την εταιρεία να δημιουργήσει πιο φρέσκα και πιο ευέλικτα προϊόντα αιχμής που προσελκύουν μια μεγαλύτερη βάση χρηστών.

Αυτή τη στιγμή, το Twitter βρίσκεται σε δύσκολη θέση και έχει ανάγκη από ισχυρά επιχειρηματικά στηρίγματα.

Η εταιρεία δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, αφήνοντας τους επενδυτές να αμφιβάλλουν σχετικά με τις προοπτικές της για επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της. Το Twitter κατέγραφε 217 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μια μέτρια αύξηση 13% από έτος σε έτος. Συγκριτικά, το Facebook είχε 1,9 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά και το TikTok ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες καθημερινά.

Το Twitter δίνει την αίσθηση ότι είναι κολλημένο στη δεκαετία του 2010, καθώς τα νέα χαρακτηριστικά του αγωνίζονται να κερδίσουν απήχηση. Ενώ ο Agrawal έφερε μια ανανεωμένη αίσθηση φιλοδοξίας στο Twitter μετά την αποχώρηση του συνιδρυτή Jack Dorsey στα τέλη του περασμένου έτους, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα πειστικό όραμα για το μέλλον της εταιρείας.

Στον Musk, ο Agrawal θα μπορούσε να βρει ένα συγγενικό πνεύμα. Οι προσωπικότητές τους σίγουρα διαφέρουν – ο Musk μπορεί να είναι τολμηρός και άτακτος, ενώ ο Agrawal διατηρεί χαμηλό προφίλ – αλλά τους δένει η αγάπη για τις τεχνικές και θεωρητικές δυνατότητες των προϊόντων τους. Μερικές από τις τεχνολογικές προτιμήσεις τους επικαλύπτονται επίσης, όπως η υποστήριξη για τα κρυπτονομίσματα και η διαφάνεια των αλγορίθμων.

Στη χειρότερη περίπτωση, ωστόσο, ο Musk θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Twitter ως ένα έργο ματαιοδοξίας, ωθώντας την εταιρεία σε μια κατεύθυνση που αποκλείει τους χρήστες και διώχνει τους επενδυτές.

Μέχρι σήμερα, τα μεγαλύτερα παράπονα του Musk για το Twitter επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου, οι οποίες έχουν εκνευρίσει τον φιλελεύθερο επιχειρηματία. Το Twitter έχει απαγορεύσει αρκετούς εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της βουλευτή των ΗΠΑ Marjorie Taylor Greene, της Τζόρτζια, και περιστασιακά χαρακτηρίζει τα tweets ως παραπλανητικά.

Εάν η κύρια ενασχόληση του Musk με το Twitter περιστραφεί γύρω από τη λογοκρισία, η προσπάθεια κινδυνεύει να αποξενώσει την κύρια βάση χρηστών της πλατφόρμας. Μια ανάλυση του Ερευνητικού Κέντρου Pew από το 2020 υπολόγισε ότι όσοι είχαν αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις αποτελούσαν περίπου το 70% των πιο ενεργών χρηστών του Twitter. Με τη σειρά του, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του Pew έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί αποδέχονταν περισσότερο τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης που λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά στην πρακτική αυτή.