EΛΠΕ: Αύξησαν την κερδοφορία τους 126% το πεντάμηνο

EΛΠΕ: Αύξησαν την κερδοφορία τους 126% το πεντάμηνο

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας.

Έξοδο των ΕΛΠΕ στις αγορές προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης στο πλαίσιο της βελτίωσης του χρηματοοικονομικού μείγματος.

Τα ΕΛΠΕ στοχεύουν στη σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 700 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ενέκρινε μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής την 3η Ιουλίου και πληρωμής την 10η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός ενημέρωσε τους μετόχους για τα αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου του έτους. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126% στα 156 εκατ. ευρώ και η παραγωγή κατά 10%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν για τα ΕΛΠΕ χρονιά ιστορικών ρεκόρ, σε κερδοφορία, παραγωγή και εξαγωγές.

Ο κ. Τσοτσορός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του πενταετούς προγράμματος του ομίλου, κεντρικός στόχος του οποίου είναι τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι βασικοί άξονες του στρατηγικού πλάνου των ΕΛΠΕ περιλαμβάνουν τους εξής στόχους:

• Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας καθ’ όλη την περίοδο 2017 – 2021, με συντηρητικές παραδοχές και μειωμένα περιθώρια κατά 27% από το 2018 και εξής, με EBITDA περί τα 700 εκατ. ευρώ.

• Μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά 1.050 εκατ. ευρώ.

• Μείωση κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους, έως το 2021.

• Συνεχή καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.