ΕΛΠΕ: Προχωράμε στις έρευνες υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία

ΕΛΠΕ: Προχωράμε στις έρευνες υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία

Τι αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

 

«Η τεχνική επάρκεια, καθώς και η ισχυρή οικονομική ευρωστία των εταίρων, διασφαλίζουν ότι όλες οι εργασίες στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές θα πραγματοποιηθούν με τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα και με μέγιστο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες». Αυτό αναφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε ανακοίνωση, με αφορμή την κατάθεση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, από την κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL (operator), ExxonMobil και ΕΛΠΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Οι τρεις εταιρείες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τις αρμόδιες Αρχές «για τη συνάντηση που είχαν μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν, από κοινού, τη βούλησή τους να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες ανεξερεύνητες περιοχές με τα μεγάλα βάθη θάλασσας», ενώ δηλώνουν ότι προσδοκούν από το κράτος να κάνει δεκτή την αίτηση και να δημοσιοποιήσει τη Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον ισχύοντα Ελληνικό Νόμο περί Υδρογονανθράκων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, τόνισε: «Σήμερα, οι τρεις εταιρίες που συνθέτουν την κοινοπραξία μετουσιώνουν σε πράξη τη βούλησή τους να συνεργαστούν, για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Η μακρά περίοδος αναμονής, μυθοπλασίας και εντυπώσεων, θα αντικατασταθεί με επιστημονική τεκμηρίωση. Εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μία νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, επισήμανε: «Μαζί και οι τρεις εταιρείες, TOTAL-ExxonMobil-ΕΛΠΕ, συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας. Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δηλώνει ότι συναισθάνεται απόλυτα την ευθύνη της ανάληψης μίας πρωτοφανούς σε συνθετότητα προσπάθειας και δεσμεύεται να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον τελικώς επιλεγεί. Ευελπιστούμε, ως Όμιλος, να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για να επιστρέψει η χώρα σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί ενεργειακός κόμβος κομβικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου».