ΕΛΠΕ: Προσφορά υπερσύγχρονου συστήματος μοριακής διάγνωσης για τον κορωνοϊό στο «Αττικόν»

ΕΛΠΕ: Προσφορά υπερσύγχρονου συστήματος μοριακής διάγνωσης για τον κορωνοϊό στο «Αττικόν»
Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Μοριακής Διάγνωσης για ανίχνευση του ιού SARS CoV-2 σε συμπτωματικούς, αλλά και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Παραδόθηκε σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει εγκαίρως ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ από τις ΗΠΑ, για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για τον Covid-19. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ένα πανομοιότυπο σύστημα, το οποίο προορίζεται για το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», μονάδα αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Μοριακής Διάγνωσης για ανίχνευση του ιού SARS CoV-2 σε συμπτωματικούς, αλλά και ασυμπτωματικούς ασθενείς.  Ολοκληρώνει με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία όλα τα στάδια δίχως να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Εκτελεί διπλάσιους διαγνωστικούς ελέγχους ημερησίως, δίνοντας αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο, σε σχέση με τις δυνατότητες που είχε έως σήμερα το Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ.  Ο Όμιλος προσφέρει και 10.000 ειδικά αντιδραστήρια για τη διασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας ελέγχων για τουλάχιστον δύο μήνες.

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί και για διαφορετικού είδους αναγκαίους εργαστηριακούς ελέγχους, όπως για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες, ερπητοϊοί, στρεπτόκοκκου, άλλα και για πολλές ακόμη περιπτώσεις.

Ο κ. Σπυρίδων Πουρνάρας, Διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής Μικροβιολογίας του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών για τη διάγνωση του COVID-19 προς τους συμπολίτες μας. Με τη δωρεά του συγκεκριμένου αναλυτή, θα διπλασιάσουμε τους ημερησίους ελέγχους σε πάνω από 300 δείγματα. Ταυτόχρονα, θα καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη αποτελέσματος, σε μόλις 1 ώρα. Το συγκεκριμένο υπερσύγχρονο σύστημα θα αποτελέσει στη παρούσα συγκυρία ένα πολύτιμο σύμμαχο για την αντιμετώπιση του COVID-19.  Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, για τη σημαντική προσφορά της».

Η προμήθεια του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού αποτελεί τμήμα της συνολικής προσφοράς ύψους 8 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο ΕΛΠΕ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, με στόχο την κάλυψη των άμεσων αναγκών επείγουσας σημασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτήν τη χρονιά στο πλαίσιο της Εταιρικής του Υπευθυνότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε για τη συγκεκριμένη προσφορά: «Για ακόμη μια φορά στεκόμαστε στο πλευρό του κάθε Έλληνα, γιατί αντιλαμβανόμαστε τις δράσεις που υλοποιούμε ως ένα αυτονόητο καθήκον προς το κοινωνικό σύνολο, ώστε να ξεπεραστεί κι αυτή η κρίση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καταφέραμε μέσα από συντονισμένες ενέργειες, σε πολύ λίγο χρόνο και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ιατρικού εξοπλισμού, να εξασφαλίσουμε τα σύγχρονα συστήματα μοριακής ανάλυσης από τις ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία όσο καλύτερα μπορούμε, να επιστρέψουμε ασφαλείς στην κανονικότητά μας, για να συνεχίσουμε την πορεία μας προς ένα καλύτερο μέλλον».