Ελπίδες για συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο

Ελπίδες για συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο εμπόριο

Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 2 Μαρτίου, ο Τραμπ θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών κατά 25% σε για κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο «ολοκληρώνει» τις συναντήσεις της με τους Κινέζους αξιωματούχους και θα επιστρέψει στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα Τετάρτη, μετά από «μερικές καλές ημέρες», ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο μετά την παράταση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας για μια μη προγραμματισμένη τρίτη ημέρα, που δημιούργησε αισιοδοξία πως οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο που θα έβλαπτε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

«Νομίζω ότι πήγαν καλά» οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Ted McKinney, υφυπουργός αρμόδιος για το εμπόριο και τις ξένες αγροτικές υποθέσεις. «Ηταν καλά για μας», είπε, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Οι συναντήσεις αυτής της εβδομάδας ήταν αρχικά προγραμματισμένες να διαρκέσουν δυο ημέρες (Δευτέρα και Τρίτη), όμως παρατάθηκαν κατά μια ημέρα εν μέσω ενδείξεων προόδου σε θέματα που περιλαμβάνουν την αγορά αμερικανικών αγροτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων και την αυξημένη πρόσβαση στις αγορές της Κίνας.

Ωστόσο, άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν στο Reuters χθες πως οι δυο πλευρές απέχουν στο θέμα των κινεζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να σταματήσει η υποτιθέμενη κλοπή και αναγκαστική μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας, καθώς και στο θέμα του πώς θα δεσμευτεί το Πεκίνο στις υποσχέσεις του.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 2 Μαρτίου, ο Τραμπ έχει πει πως θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στο 25% από 10% για κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.