«Ελπιδοφόρες οι προοπτικές για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας»

«Ελπιδοφόρες οι προοπτικές για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας»

Ο επικεφαλής της Onex Technologies Group, Πάνος Ξενοκώστας, προτείνει τρόπους ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μέσα από συνεργασίες και διεθνείς επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τους μοχλούς ανάπτυξης, καθιστώντας την διεθνή «παίκτη» και άξονα των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων της Onex Technologies Group, Πάνος Ξενοκώστας, από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου Exposec Defenseworld 2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε μελέτη, που εκπόνησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη, με συγκριτικά στοιχεία για την εξελικτική πορεία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με την ελληνική, την τελευταία 20ετία και εξήγησε πώς η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έφτασε στο σημερινό αδιέξοδο, τονίζοντας ότι «η ανασυγκρότησή της έχει ήδη ξεκινήσει, όμως χρειάζεται να επιταχυνθεί».

Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό ή αμερικανικό μοντέλο ανασυγκρότησης, που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και στο διεθνή ανταγωνισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, «… η εγχώρια βιομηχανία δεν κατάφερε να αναπτύξει δικά της προϊόντα και τεχνολογίες. Απείχε από οποιοδήποτε κατασκευαστικό πρόγραμμα διεθνώς, απομακρύνθηκε και περιορίστηκε στον εθισμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα οποία αντί για μοχλός ανάπτυξης μετατράπηκαν σε καταλύτη διάλυσης της επιχειρηματικής κουλτούρας». Και συνέχισε, «όταν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες άμυνας έπαψαν να είναι κρατικές και προχώρησαν σε αναδιοργάνωση μέσω επενδύσεων σε R&D και καινοτομία, συμπαραγωγές και στρατηγικές συγχωνεύσεων, δημιουργώντας εταιρείες κολοσσούς, οι ελληνικές βιομηχανίες κατακερματίζονταν, μετατρέπονταν σε αμιγώς εισαγωγείς και αντιπροσώπους και οι όποιες υπεργολαβίες δίνονταν από κατασκευαστές δεν βασίζονταν στην ανάπτυξη συγκριτικού πλεονεκτήματος. Πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις μας, γιατί ότι κάνουμε τώρα θα δούμε τα αποτελέσματά του σε 20 χρόνια, ενώ ότι δεν κάναμε τότε, το βρίσκουμε τώρα μπροστά μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα των άμεσων δράσεων.

Τονίζοντας ότι η λύση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα δοθεί από εταιρείες που λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ο Πάνος Ξενοκώστας επεσήμανε ότι, για να επιτύχει αυτό, απαιτείται η ενθάρρυνση από την πλευρά της κυβέρνησης, η αποδοχή των υπηρεσιών outsourcing στην άμυνα και η υποδοχή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, ώστε να πάψει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία να γεννά χρέη. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναδιάρθρωσης είναι η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ΕΑΒ-ΟΝΕΧ, όπου η τεχνογνωσία της ΕΑΒ και οι υποδομές “παντρεύτηκαν” με τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες της ΟΝΕΧ, την ταχύτητα και ευελιξία του ιδιωτικού management, με εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότητας και εντυπωσιακή μείωση του κόστους. Ταυτόχρονα, νέοι εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν και δεν χάνεται πλέον η τεχνογνωσία ετών. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον αγώνα των δύο διοικήσεων ενάντια στη γραφειοκρατία, την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και την αντίσταση στην αλλαγή που είναι τελείως φυσικά φαινόμενα».

«Σε μια αρνητική χρονική και οικονομική συγκυρία, όπου ο προϋπολογισμός στην άμυνα και ασφάλεια περικόπτεται και οι “θεσμοί” πιέζουν, επιβάλλεται η είσοδος των ιδιωτών “παικτών”. Οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο εξορθολογισμός στον τρόπο λειτουργίας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, θα μπορούσε να επιφέρει σε βάθος χρόνου κέρδη δισ. δολαρίων. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, για να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, αν και λείπει τόσο η φιλοσοφία των ενώσεων μεταξύ των ιδιωτών παικτών του κλάδου όσο και η ανάπτυξη κουλτούρας προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Ξενοκώστας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ