Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013

Η διαβίβαση στοιχείων χρέους από την Eurostat δεν σημαίνει και αξιολόγηση της ποιότητας τους, ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή.

Η διαβίβαση στοιχείων στη Eurostat, δεν σημαίνει κάποια αξιολόγηση ποιότητας ή επικύρωση αυτών των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζει η Στατιστική Αρχή διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι η Eurostat έχει πιστοποιήσει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της, «η ΕΛΣΤΑΤ σε εφαρμογή του Κανονισμού ΕΚ 479/2009, με την κοινοποίηση των στοιχείων της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Οκτωβρίου 2013 προς τη Eurostat, διαβίβασε τα πραγματικά στοιχεία ελλείμματος και χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία κατάρτισε η ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2009-2012 καθώς και τις προβλέψεις ελλείμματος και χρέους για το έτος 2013, που υπολογίστηκαν και εστάλησαν στην ΕΛΣΤΑΤ από το Υπουργείο Οικονομικών».

Διαβάστε ακόμη: Και το ΔΝΤ επικρίνει την οικονιμική πολιτική της Γερμανίας

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση,«η διαβίβαση των στοιχείων χρέους και ελλείμματος του έτους 2013 δεν σημαίνει κάποια αξιολόγηση ποιότητας και πιστοποίηση ή επικύρωση αυτών των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι προβλέψεις που έχουν υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, για τις οποίες το Υπουργείο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «η Eurostat δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τους πίνακες της ΔΥΕ που διαβίβασαν τα Κράτη Μέλη, οι οποίοι περιέχουν τις προβλέψεις για το 2013. Αυτή η δημοσίευση δεν αποτελεί κάποια πιστοποίηση ή επικύρωση των στοιχείων για το 2013 από τη Eurostat. Η Eurostat παρείχε στο κείμενο του δελτίου τύπου της (152/2013 στις 21/10/2013) μόνον τα πραγματικά ετήσια στοιχεία των Κρατών-Μελών, δηλαδή τα στοιχεία για τα έτη 2009-2012, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο της πιστοποίησής της».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «τα ετήσια δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία για το έτος 2013 θα καταρτιστούν από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της ΔΥΕ Απριλίου 2014 και θα δημοσιευτούν, κατόπιν πιστοποίησης τους, από τη Eurostat τον Απρίλιο 2014».