ΕΛΤΑ: Με χαράτσι οι ηλεκτρονικές αγορές από Αmazon και άλλους ομίλους- κολοσσούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ΕΛΤΑ προχώρησαν σε διευκρινιστική ανακοίνωση, απαντώντας σε δημοσίευμα και αναλύοντας τις χρεώσεις στα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.

Διευκρινίσεις σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για προϊόντα που παραγγέλνουν χρήστες μέσω του διαδικτύου από εταιρείες εκτός E.E. όπως η Aliexpress και η Amazon παρέχουν τα ΕΛΤΑ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε».

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται  από τις Τελωνειακές Αρχές ‘Ελεύθερα’, δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα ‘Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού’. Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί ‘Τέλος Εκτελωνισμού’ για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας» καταλήγουν τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος των ΕΛΤΑ, ταχυδρομικά αντικείμενα:

  • αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη–εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • αξίας από 22 € / 45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.