Ελβετία: Ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός της αμαξοστοιχίας

Ελβετία: Ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός της αμαξοστοιχίας

Ένας ακόμα δυστύχημα στις ράγες των ευρωπαϊκών τρένων με έναν νεκρό και 35 τραυματίες. Δείτε το βίντεο 

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία ο μηχανοδηγός ενός εκ των δύο τρένων που συγκρούστηκαν μετωπικά χθες το βράδυ στην Ελβετία, στην περιοχή Γκρανζ Πρε Μαρνάρ. Συνολικά τραυματίστηκαν 35 ανθρώποι, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Είκοσι έξι άνθρωποι νοσηλεύονται αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Συνολικά 46 άνθρωποι επέβαιναν στα δύο τρένα τη στιγμή της σύγκρουσης.

Η χθεσινή σύγκρουση σημειώνεται ύστερα από τρία συγκοινωνιακά δυστυχήματα που σημειώθηκαν τελευταία στην Ευρώπη: ο εκτροχιασμός γαλλικής αμαξοστοιχίας στις 12 Ιουλίου στο Μπρετινί κοντά στο Παρίσι, με επτά νεκρούς, ο εκτροχιασμός ισπανικής αμαξοστοιχίας στις 24 Ιουλίου κοντά στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα με 79 νεκρούς και το τροχαίο με το ιταλικό πούλμαν την Κυριακή στην περιοχή της Νάπολης, με 38 νεκρούς.

Διαβάστε: Απαντήσεις ζητούν οι επιζώντες της τραγωδίας στην Ισπανία

Το άψυχο σώμα του οδηγού της μιας αμαξοστοιχίας βρέθηκε στο θάλαμο των μηχανοδηγών και οι πυροσβέστες το απεγκλώβισαν στις 1.30 το πρωί τοπική ώρα (02.30 ώρα Ελλάδος), οι οποίοι πρώτα έπρεπε να διαχωρίσουν τις δύο μηχανές των τρένων καθώς η μια είχε σφηνωθεί στην άλλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Ο εισαγγελέας διέταξε να γίνει νεκροψία.

Όλη τη νύχτα εργάζονταν οι πυροσβέστες για να απελευθερώσουν τη σιδηροδρομική γραμμή με την βοήθεια γερανού ανυψωτικής ικανότητας 200 τόννων, ενώ η γραμμή που έκλεισε μετά το δυστύχημα θα μείνει και σήμερα κλειστή καθώς δεν μπορεί επί του παρόντος στο σημείο αυτό να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνεχίζεται η έρευνα, την οποία διενεργεί η SESA, η ελβετική επιτροπή ερευνών για τα ατυχήματα και η χωροφυλακή, για να καθοριστούν τα αίτια της σύγκρουσης.

Ο οδηγός της άλλης αμαξοστοιχίας διασώθηκε από τα σωστικά συνεργεία και οι ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες. Μεγάλη δύναμη των υπηρεσιών διάσωσης κινητοποιήθηκε. Μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης μετέβη στην περιοχή.
Η σύγκρουση σημειώθηκε στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος) ανάμεσα σε αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν στη Λωζάνη και σε μια άλλη που προερχόταν από την πόλη αυτή.

Οι αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση, ενώ αναμενόταν να διασταυρωθούν στο ύψος του σταθμού του Γκρανζ πρε Μαρνάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.
Κατά τη σύγκρουση οι μπροστινές πλευρές των τρένων συνετρίβησαν και ορισμένα σημεία τους σφηνώθηκαν στην άλλη αμαξοστοιχία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια της σύγκρουσης που σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό αυτής της κωμόπολης στο καντόνι Βο. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη γραμμή που ενώνει τις πόλεις Παγιέρν και Παλεζιέ, επίσης κοντά στον σταθμό.

Το σιδηροδρομικό αυτό δυστύχημα θυμίζει τη σύγκρουση δύο τρένων τον περασμένο Ιανουάριο έξω από τον σταθμό Νοϊχάουζεν αλ Ράινφαλ, στη βόρεια Ελβετία, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, με 25 ελαφρά τραυματίες. Τον Οκτώβριο του 2003 η σύγκρουση τρένων στη Ζυρίχη είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 45 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ