Elviart: Η πίτα πίσω από το ελληνικό σουβλάκι

Elviart: Η πίτα πίσω από το ελληνικό σουβλάκι

H εταιρεία που «κρύβεται» πίσω από το εθνικό μας φαγητό.

Χρονιά σημαντικών αλλαγών ήταν για την Elviart, την ελληνική βιομηχανία αρτοσκευασμάτων, το 2013. Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 3 μετόχων και με ένα deal αξίας 4 εκ. ευρώ ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας, Μάριος Καλοϊδάς, απέκτησε το 100% της Καλοϊδάς ΑΒΕΕ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής και η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, μια επένδυση 1,4 εκ ευρώ η οποία συνέβαλε στη δημιουργία νέων προϊόντων για την ελληνική αγορά. «Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι οι πρώτοι 5 μήνες του νέου διοικητικού σχήματος έχουν ξεκινήσει με μεγάλη δυναμική» αναφέρει ο Εμπορικός Διευθυντής της Elviart, Γιώργος Ράδος.

Η ελληνική βιομηχανία αρτοσκευασμάτων έκανε τα πρώτα της βήματα το 1952 και αποτέλεσε το πρώτο αποκλειστικό εργαστήριο πίτας, διαδεχόμενη το παραδοσιακό αρτοποιείο. Η καθημερινή ενασχόληση με το ψωμί και η ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού προϊόντος έφερε και την εξέλιξη της πίτας για σουβλάκι. Κατέχοντας μερίδιο πάνω από το 48% της ελληνικής αγοράς η πίτα για σουβλάκι θεωρείται «leader» τόσο στον κλάδο της εστίασης όσο και στα ράφια των super market. Μέσα από τρεις γραμμές παραγωγής διοχετεύονται στην αγορά 950.000 με 1 εκατομμύριο πίτες την ημέρα. Σίγουρα η εμπειρία τόσων ετών αποτελεί το εισιτήριο για την επιτυχία, ωστόσο, η εταιρεία βρήκε και έναν πρωτότυπο τρόπο για να διαφημίσει τις περίφημες πίτες της. Είκοσι οχήματα Elviart λειτουργούν ως κινούμενα διαφημιστικά billboards και δεν περνούν απαρατήρητα.

Διαβάστε ακόμη: Τα ελληνικά αρτοσκευάσματα έχουν «κατακτήσει» τον Καναδά

Ταυτισμένη εδώ και 60 χρόνια με την πίτα για σουβλάκι, η εταιρεία διευρύνει την προϊοντική της γκάμα με προϊόντα όπως το «ΠΙΤΑ ΤΟΣΤ» και το «ΠΙΤΑ ΤΟΣΤ Ολικής Άλεσης», καθώς επίσης και με το «ΠΙΤΑ CLUB» που είναι μια μεγαλύτερων διαστάσεων, τετράγωνη πίτα, ιδανική για club sandwich a la Ελληνικά. Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι αυξάνεται η διάρκεια ζωής των προϊόντων από 4 ημέρες σε 10, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να ενισχύσει το δίκτυο διανομής της στη Β. Ελλάδα, κίνηση που στο παρελθόν ήταν αποτρεπτική εξαιτίας της άμεσης κατανάλωσης που απαιτούσε το προϊόν.

Αν και η διοίκηση είναι φρέσκια τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει θετικά με τους οιωνούς να είναι ακόμα καλύτεροι για το 2014. Ειδικότερα, η παραδοσιακή πίτα για σουβλάκι, 75 γραμμαρίων, αύξησε το καλοκαίρι κατακόρυφα τις πωλήσεις της στον κλάδο της εστίασης σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στις πωλήσεις της κλασικής πίτας 70 γραμμαρίων που πωλείται στο λιανεμπόριο στη συσκευασία των 10 τεμαχίων.

Διαβάστε επίσης: «Πικρό ψωμί» για την Κατσέλης

Η αγάπη των ξένων για σουβλάκι φαίνεται και από την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας η οποία εδώ και 30 χρόνια βρίσκεται στις αγορές του εξωτερικού, με παρουσία σε 24 χώρες και με αυξανόμενους ρυθμούς πωλήσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Οι χώρες που έχει βάλει στο μάτι ο Μάριος Καλοιδάς είναι η Τουρκία και η Ολλανδία.

Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος « η Τουρκία μας ενδιαφέρει γιατί έχει τεράστιο μέγεθος αγοράς, εύκολη προσβασιμότητα και μοιράζεται κοινές διατροφικές συνήθειες. Οι δε Ολλανδοί είναι, βάσει ερευνών, ο πρώτος λαός σε κατανάλωση ψωμιού ανά κάτοικο, παγκοσμίως».  Ο ίδιος προσθέτει πώς όραμα της ελληνικής βιομηχανίας αρτοσκευασμάτων είναι να καταστήσει τα προϊόντα της σαν την πιο απλή, καθημερινή, διατροφική λύση για κάθε νοικοκυριό, από το πρωινό γεύμα, ως το μεταμεσονύχτιο σνακ και για όλα τα γεύματα ενδιάμεσα.

Η Elviart προσεχώς ετοιμάζει μια εκδήλωση, στην οποία θα καλέσει συνεργάτες από τον κλάδο της εστίασης, του λιανεμπορίου, chefs καθώς και food bloggers για να αναδείξουν την πολυχρηστικότητα των προϊόντων και να συστηθούν εκ νέου μέσω των καινούριων premium προϊόντων που θα φέρουν την επωνυμία Καλοϊδάς. Παράλληλα, εξετάζεται ένα τριμηνιαίο πλάνο προωθητικών ενεργειών σε σημεία λιανικής πώλησης με γευστικές δοκιμές και εντατικοποιείται η κοινωνική προσφορά της εταιρείας. Το τελευταίο διάστημα ενισχύει και σταθεροποιεί την εβδομαδιαία προσφορά προϊόντων σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, μέσω οργανισμών όπως το Μπορούμε, Food Bank αλλά και διαφόρων τοπικών οργανισμών που έρχονται σε επαφή μαζί τους.