Aιματηρές συγκρούσεις σήμερα στην Αίγυπτο

Aιματηρές συγκρούσεις σήμερα στην Αίγυπτο

Δύο νεκροί και έντεκα τραυματίες μετά από οδομαχίες μεταξύ των συγκεντρωμένων στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Πέντε νεκροί και πάνω από 70 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των συγκρούσεων σήμερα στην Αλεξάνδρεια όπως μεταδίδει το CNN, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Καΐρού και άλλων μεγαλουπόλεων της χώρας, διχασμένοι ανάμεσα στους υποστηρικτές του στρατού και τους οπαδούς του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μόρσι.

Την ίδια στιγμή, ο Μόρσι βαρύνεται με την κατηγορία για συνεργασία με την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Η απόφαση του δικαστηρίου για προσωρινή κράτηση του πάλαι ποτέ ισχυρότερου άνδρα της χώρας ανακοινώθηκε την Πέμπτη, μία μέρα πριν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις του κόσμου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων βρισκόταν σε στενή συνεργασία με την Χαμάς ήδη από την περίοδο του ξεσηκωμού εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Διαβάστε: Υπουργός Δικαιοσύνης ΗΠΑ: εάν εκδιδόταν ο Σνόουντεν δεν θα τιμωρούνταν σε θάνατο

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Μόρσι θεωρεί γελοίες της κατηγορίες, δηλώνοντας ότι οι αρχές επιστρέφουν στο “παλαιό καθεστώτος”. Η ίδια η Χαμάς ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο που να αποδεικνύει τέτοιου είδους κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων, έντεκα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κάιρο, μετά από μάχες σώμα με σώμα στα στενά της πρωτεύουσας.

Οι υποστηρικτές του στρατού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ οι οπαδοί του Μόρσι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο τζαμί Rabaa al-Adawiya.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του νέου κύκλου ταραχών στην Αίγυπτο, μετά την παρέμβαση του στρατού και την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο της χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2014.

Τελευταία Ενημέρωση: 11:58