Έμφαση του Reuters στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας – Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών

Έμφαση του Reuters στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας – Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών
Greek and EU flags at Athens International Airport in Athens, Greece on March 17th, 2024. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Η χώρα πρέπει να διαφοροποιηθεί πέρα από τους τυπικούς οικονομικούς μοχλούς του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών».

Στην οικονομική ανάκαμψη που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα την τελευταία 10ετία αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη, δίνοντας έμφαση στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η ανάκαμψή της θα ολοκληρωθεί επιτέλους.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το προ κρίσης μέγεθος του 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 0,8%.

Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κατακόρυφα κάτω από εκείνο της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως τελικό σημάδι ομαλότητας.

«Με την απομάκρυνση (της συμμετοχής του κράτους) από τη μέση, αυτό αποτελεί ορόσημο», δήλωσε ο Βιμ-Χάιν Παλς του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Robeco, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα μετοχές ελληνικών τραπεζών.

«Η ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Η στροφή στην Ελλάδα, η κρίση χρέους της οποίας απειλούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της Ευρωζώνης, είναι έντονη – στα χαρτιά τουλάχιστον. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα στους ίδιους γίγαντες της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.

Μετά από χρόνια αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας το 2023. Όταν το ταμείο διάσωσης του κράτους πούλησε τον περασμένο μήνα το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, η πώληση υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η μείωση των γεννήσεων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, ενώ η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα κρατικά οικονομικά.

Πολλοί απλοί Έλληνες που ταλανίζονται από την κρίση λένε ότι βλέπουν μικρή διαφορά, καθώς οι οικονομολόγοι λένε ότι τα ευρύτερα οφέλη της ανάκαμψης θα χρειαστούν χρόνο. Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η χώρα πρέπει να διαφοροποιηθεί πέρα από τους τυπικούς οικονομικούς μοχλούς του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών.

«Οι χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές και μέσω του υψηλότερου κόστους του χρήματος» ανέφερε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

Οικονομική αναζωγώνηση

Οι δεκαετίες αχαλίνωτης φοροδιαφυγής και υπερκατανάλωσης πρόλαβαν την Ελλάδα το 2009, όταν έπεσε σε ύφεση και η κυβέρνηση αποκάλυψε μια τεράστια τρύπα στα οικονομικά της που προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές.

Μέχρι το 2015, είχε υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης με τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας που μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσαν χρόνια βίαιων διαδηλώσεων.

Από τότε που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018 αναβίωσε το τραπεζικό της σύστημα και στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές της ανάγκες. Το 2022 αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Στην κεντρική πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, όπου πριν από 10 χρόνια οι διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες βενζίνης εναντίον των ΜΑΤ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας, σήμερα οι μουσικοί διασκεδάζουν τους τουρίστες που κάθονται στη σκιά των ξινών πορτοκαλιών της.

Οι επισκέψεις στην Ακρόπολη, τον πιο γνωστό αρχαίο χώρο της Ελλάδας, θα φθάσουν τα 3,8 εκατομμύρια το 2023, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τον αριθμό που παρατηρήθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Παραμένει η ανισότητα

Για πολλούς Έλληνες, ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Η ανεργία παραμένει πάνω από 10%, η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ μετά την Ισπανία, και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, δήλωσε ο Βέττας από το ΙΟΒΕ, «όπως τα έργα υποδομής και η μεταποίηση».

Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν γενική απεργία την Τετάρτη κατά την οποία σταμάτησαν τα τρένα, τα λεωφορεία, τα πλοία και τα ταξί και εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας υψηλότερους μισθούς.Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν συνέλθει από το γεγονός ότι έχασαν τα πάντα όταν η οικονομία βυθίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com