«Εμφύλιος» μεταξύ των εταιρειών του Big Tech αναφορικά με τις ρυθμιστικές αρχές

«Εμφύλιος» μεταξύ των εταιρειών του Big Tech αναφορικά με τις ρυθμιστικές αρχές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Microsoft και η Google έχουν συμφωνήσει να μην υπονομεύουν η μία την άλλη.

Σε ένα «σύμφωνο μη επίθεσης» το 2016, οι νέοι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών δεσμεύτηκαν να διευθετούν τις διαμάχες τους μέσω μιας επίσημης διαδικασίας καταγγελιών, αντί να στρέφονται στις ρυθμιστικές αρχές κατηγορώντας η μία την άλλη για υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά και να προσελκύουν τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο. (Ήταν άραγε αυτό συμπαιγνία; Οι ρυθμιστικές αρχές δεν φάνηκε να το πιστεύουν).

Αλλά τώρα αυτή η ανακωχή έληξε, αναφέρει το Bloomberg. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να είναι μια διαμάχη σχετικά με το εργαλείο Search Ads 360 της Google, το οποίο επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να παρακολουθούν καμπάνιες και να λαμβάνουν στοιχεία analytics σε όλες τις διαφορετικές πλατφόρμες διαφήμισης.

Η Microsoft λέει ότι τα τελευταία και σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της μηχανής αναζήτησης Bing δεν ενσωματώθηκαν στο εργαλείο της Google, καθιστώντας συγκριτικά ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την αγορά διαφημίσεων της Google στην πλατφόρμα.

Η Google διαφωνεί. Λέει, συγκεκριμένα, ότι δεν χρειάζεται καν να προσφέρει οποιαδήποτε διαλειτουργικότητα με τη Microsoft, αλλά το κάνει ούτως ή άλλως επειδή το ζητούν οι πελάτες της.

Το διακύβευμα, λέει ένας αντιπρόεδρος της Microsoft στο Bloomberg, θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια σε ετήσια έσοδα από διαφημίσεις.

Η είδηση αυτή δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή για τις ρυθμιστικές αρχές τεχνολογίας, οι οποίες αναζητούν περισσότερα «πυρομαχικά» για τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αντιμονοπωλιακές εκστρατείες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιτάχυνε την έρευνά του σχετικά με τις διαφημιστικές πρακτικές της Google. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προστεθεί στις τρεις αντιμονοπωλιακές υποθέσεις που ήδη αντιμετωπίζει η Google, μία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες δύο από πολιτειακούς γενικούς εισαγγελείς.

Οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες έχουν επίσης εισάγει έξι νομοσχέδια με στόχο τον περιορισμό της μονοπωλιακής συμπεριφοράς, τα οποία θα κάνουν τη ζωή δυσκολότερη για τη Big Tech σε σχέση με την εξαγορά ανταγωνιστών και την είσοδο σε νέες αγορές.

Η Microsoft, παρά το παρελθόν αντιμονοπωλιακών μαχών με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο που ασκήθηκε πρόσφατα σε ανταγωνιστές όπως η Google, το Facebook, η Apple και η Amazon.

Και αυτές οι άλλες εταιρείες το έχουν παρατηρήσει αυτό. Εκπρόσωποι και των τεσσάρων εταιρειών δήλωσαν στο MarketWatch νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύουν πως η Microsoft υποδαυλίζει τους αντιμονοπωλιακούς φόβους για να βάλει εμπόδια στον ανταγωνισμό της. Εντωμεταξύ, το MarketWatch σημειώνει ότι τα πρόσφατα αντιμονοπωλιακά νομοσχέδια που κάποτε θα κάλυπταν τις επιχειρήσεις της Microsoft, όπως η κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών Xbox και το λειτουργικό σύστημα Windows, έχουν ξαναγραφτεί ώστε να προβλέπονται εξαιρέσεις για τα προϊόντα αυτά.

Ο μεγαλύτερος έλεγχος που έχει αντιμετωπίσει η Microsoft τους τελευταίους μήνες είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στο χώρο εργασίας Slack έχει καταθέσει καταγγελία κατά της Microsoft για τη σύνδεση του λογισμικού Teams με τα προϊόντα Office. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, απηχεί την περιβόητη αντιμονοπωλιακή αγωγή της Microsoft από το 1998 έως το 2001. Σε εκείνη την υπόθεση, η Microsoft συνδύασε το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows, εκτοπίζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα περιήγησης τρίτου μέρους Netscape από την αγορά.

Ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών σε εκείνη την υπόθεση του 1998 ήταν να διαλύσουν τη Microsoft, με τον ίδιο τρόπο που ορισμένες ρυθμιστικές αρχές μιλούν σήμερα για τη διάλυση των διαφόρων επιχειρηματικών τμημάτων μέσα στην Amazon, τη Google και το Facebook. Αλλά αυτή η διάλυση της Microsoft δεν έγινε ποτέ, ενθαρρύνοντας τους τεχνολογικούς γίγαντες που ευδοκιμούν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες γνωρίζουν ότι έρχεται μια ρυθμιστική καταιγίδα. Η Microsoft επεκτείνει τη νομική της ομάδα κατά 20% και άλλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να διατηρήσουν τον περιορισμένο αριθμό έμπειρων αντιμονοπωλιακών δικηγόρων για να υπερασπιστούν τις υποθέσεις τους.

Πηγή: fortune.com