Έμμεση ομολογία Τραμπ για τις επαφές του με τη Ρωσία

Έμμεση ομολογία Τραμπ για τις επαφές του με τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδίδει την απόφασή του να μοιραστεί δεδομένα με τους Ρώσους σε «ανθρωπιστικούς λόγους».

Μήνυμα προς τους επικριτές του πως έχει το «απόλυτο δικαίωμα» να μοιράζεται δεδομένα με τη Ρωσία έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο του πολύκροτου δημοσιεύματος της Washington Post σύμφωνα με το οποίο αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες κατά την συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ.

«Ως πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία […] όπως έχω το απόλυτο δικαίωμα να πράξω, γεγονότα που άπτονται της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των πτήσεων», αναφέρει ο κ. Τραμπ, σε αναρτήσεις που έκανε στο Twitter.

Ο κ. Τραμπ δεν διευκρινίζει ωστόσο εάν όντως αποκάλυψε απόρρητα στοιχεία στους δύο ρώσους αξιωματούχους, ούτε απαντά στην αιχμή του δημοσιεύματος, δηλαδή ότι οι εν λόγω πληροφορίες είχαν δοθεί στην Ουάσιγκτον από ένα σύμμαχο κράτος το οποίο δεν είχε εγκρίνει τη γνωστοποίησή τους στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποδίδει την απόφασή του να μοιραστεί δεδομένα με τους Ρώσους σε «ανθρωπιστικούς λόγους», προσθέτοντας ότι επιθυμεί την κλιμάκωση της ρωσικής εμπλοκής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές της Washington Post, η φερόμενη διαρροή στους Ρώσους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τον σύμμαχο-πληροφοριοδότη, αλλά και να επιτρέψει στη Μόσχα να ταυτοποιήσει τον σύμμαχο και να πλήξει την κατασκοπευτική του δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες που φέρεται να αποκάλυψε ο κ. Τραμπ αφορούσαν σχέδια του Ισλαμικού Κράτους για βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια πτήσεων, με τη χρήση φορητών υπολογιστών.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος της Washington Post, ο Λευκός Οίκος έσπευσε με σειρά τοποθετήσεων να διαψεύσει ότι ο κ. Τραμπ αποκάλυψε στους Ρώσους οτιδήποτε που συνδέεται με πηγές ή μεθόδους απόκτησης πληροφοριών.

Ωστόσο, το κείμενο της WP ακολουθήθηκε από πληθώρα ανάλογων, ανεξάρτητων δημοσιευμάτων από άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times και το πρακτορείου Reuters.