Έμμεσο «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου για χαλάρωση των περιορισμών στην Huawei

Το πράσινο φως σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξοπλισμό στη Huawei ενδέχεται να δώσει πολύ σύντομα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ίσως και σε διάστημα δύο – τεσσάρων εβδομάδων, υποστηρίζει ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Οι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράζουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό από τη Huawei, σε μία ένδειξη ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να άρει τους περιορισμούς στην κινεζική εταιρεία θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα.

Την απόφασή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην Huawei ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της ανακωχής του με το Πεκίνο, μετά τη Σύνοδο της G20, στην Οσάκα, ικανοποιώντας έτσι ουσιαστικά έναν όρο που είχε θέσει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο ο ίδιος απέσπασε από την πλευρά του δέσμευση της Κίνας να αγοράσει «τεράστιες» ποσοτητες αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. «Θα τους δώσουμε μία λίστα με τα πράγματα, που θέλουμε να αγοράσουν» είπε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο της G20.

Οι δύο χώρες θα αρχίσουν και πάλι εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί απότομα τον περασμένο μήνα, με τις ΗΠΑ να αυξάνουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25% και απειλώντας και με πρόσθετους δασμούς. Αν και αρχικά η Ουάσιγκτον είχε αρνηθεί να εντάξει στη συζήτηση τη Huawei, o Tραμπ έκανε πίσω.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να πωλήσουν εξοπλισμό τους στην Huawei» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας πάντως ότι «μιλάμε βεβαίως για εξοπλισμό που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια».

Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι μέρη του υλικού από τις κινέζικες εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπευτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο η Κίνα αρνείται.

Η Huawei θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά του 5G, επομένως οι σχέσεις των αμερικανικών εταιρειών μαζί της θεωρούνται κομβικής σημασίας για την πορεία ανάπτυξης των τεχνολογιών 5G στο άμεσο μέλλον.