Εμπόλεμη ζώνη η Βεγγάζη

Εμπόλεμη ζώνη η Βεγγάζη

Ο στρατός κήρυξε ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την πόλη – Στους 37 οι νεκροί από τις μάχες.

Ο τακτικός στρατός της Λιβύης κήρυξε σήμερα ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Βεγγάζη, απειλώντας να καταρρίψει οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροπλάνο υπερίπταται της ζώνης, μία ημέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε μια παραστρατιωτική δύναμη εναντίον των θέσεων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Το γενικό επιτελείο του λιβυκού στρατού «κηρύσσει τη Βεγγάζη και τα περίχωρά της ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού μέχρι νεωτέρας», αναφέρει το ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Lana και στο οποίο δεν διευκρινίζεται αν η απόφαση αφορά επίσης την πολιτική αεροπορία.

«Οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροπλάνο υπερίπταται της πόλης θα θεωρηθεί στόχος από τις μονάδες του στρατού (…) και τους επαναστατικούς σχηματισμούς» (των πρώην ανταρτών), προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Είναι άγνωστο, ωστόσο, αν ο στρατός διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να εφαρμόσει αυτή την απόφαση.

Αξιωματικοί και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας προσχώρησαν την Παρασκευή σε μία παραστρατιωτική δύναμη την οποία διοικεί ένας απόστρατος στρατηγός, ο Χαλίφα Χαφτάρ, και βομβάρδισαν θέσεις ομάδων των ισλαμιστών πρώην ανταρτών, μεταξύ των οποίων και της Άνσαρ Ασαρία, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρώην αντάρτες ανταπέδωσαν με αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής μία επιχείρηση εναντίον ομάδων τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές» στη Βεγγάζη, προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.

Από τις μάχες αυτές σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι.

Η δύναμή του αποσύρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όμως σήμερα δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρησή του εναντίον των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων στη Βεγγάζη.

Ο τακτικός στρατός που, τρία χρόνια μετά την εξέγερση, δεν είναι ακόμη επιχειρησιακός, διέψευσε κάθε ανάμιξη στις συγκρούσεις αυτές και η κυβέρνηση καταδίκασε την επιχείρηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Συριακός στρατός και πολίτες εισήλθαν μετά από δύο χρόνια στην Χομς