Εμπορικός πόλεμος: Η Κομισιόν πιέζει για αποκλιμάκωση ενώ ο Τραμπ διπλασιάζει τους δασμούς στον χάλυβα
- 02/06/2025, 16:21
- SHARE

Ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει αποφασισμένος να διπλασιάσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο στο 50%.
Όπως γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς θα συναντηθεί με τον Εμπορικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ στο Παρίσι, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΟΟΣΑ, ενώ τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται παράλληλα στην Ουάσινγκτον για εντατικές διαβουλεύσεις.
Η Κομισιόν, που έχει την ευθύνη της εμπορικής πολιτικής για τα 27 κράτη-μέλη, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά της παραμένει η αποκλιμάκωση.
«Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο των δασμών. Αντί να τους αυξήσουμε, θέλουμε να τους μειώσουμε και, όπου είναι δυνατόν, να τους καταργήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως το επιχείρημα αυτό θα υποστηριχθεί «σθεναρά σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ήδη δασμούς 25% στον χάλυβα, στα αυτοκίνητα και σε σειρά άλλων προϊόντων, ενώ έχει θέσει σε προσωρινή αναστολή μια πρώτη δέσμη αντιποίνων αξίας 21 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μελετά ευρύτερα αντίμετρα που θα μπορούσαν να πλήξουν εισαγωγές ύψους 95 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.
Εφόσον δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, τα αντίποινα αυτά αναμένεται να τεθούν αυτόματα σε ισχύ στις 14 Ιουλίου – ή και νωρίτερα, εάν κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις.