Εμπορικός πόλεμος: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Εμπορικός πόλεμος: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο Moody's, οι δασμοί στην Κίνα είναι φόρος για αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Οι ελπίδες της περασμένης Παρασκευής για άρση του αδιεξόδου στις σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις χάθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά άνοιξε με τις ΗΠΑ να απαιτούν απτές αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και την Κίνα να διαμηνύει πως δεν «θα καταπιεί το πικρό φάρμακο», που πλήττει τα συμφέροντα της.

Οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν στο Πεκίνο, αλλά οι προοπτικές για πρόοδο φαίνονται περιορισμένες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να έχουν δώσει προθεσμία 30 ημερών στο Πεκίνο να καταλήξει σε συμφωνία, εάν δεν θέλει να δει πρόσθετους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων, που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Η επίσης κινεζική Global Times στο editorial της αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον εμπορικό πόλεμο. «Η αντίληψη ότι η Κίνα δεν μπορεί να το αντέξει είναι μία φαντασίωση, μία εσφαλμένη κρίση» διαμηνύει. «Εάν δεν τους προκαλούσαν, οι Κινέζοι δεν θα επέλεγαν τον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δυσβάσταχτο για την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία, την αξιοπρέπειά της και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δικαιωμάτων των Κινέζων πολιτών.

Οι επισημάνσεις των κινεζικών μέσων έρχονται ως απάντηση στις νέες αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου στο Twitter. Σε μία εξ αυτών ξέσπασε εκ νέου κατά της Κίνας, τονίζοντας πως «μας κατακλέβουν» και αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είπε: «Τους έχουμε ακριβώς εκεί που θέλουμε».

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, προειδοποιούσε ότι «και οι δύο πλευρές θα υποφέρουν».

Moody’s: Οι δασμοί στην Κίνα είναι φόρος για αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις των δασμών στην αμερικανική οικονομία χτυπάει ο οίκος Moody’s, βλέποντας μάλιστα και αυξημένο κίνδυνο για πλήρη κατάρρευση των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων. Κάνει λόγο για υπονόμευση της ανάπτυξης και των πιστωτικών συνθηκών.

«Η αύξηση των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη σε μία περίοδο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Προβλέπεται να εντείνει τις πιέσεις στην ανάπτυξη, τις εμπορικές ροές και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες» προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος σε σημερινό σημείωμά του.

Αν και όπως εξηγεί η άμεση επίπτωση από την αύξηση των δασμών στο 25% θα είναι «διαχειρίσιμη» για την αμερικανική οικονομία, το πλήγμα σε ορισμένους κλάδους θα είναι αισθητό. Οι δασμοί θα λειτουργήσουν «ως φόρος στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και προσωρινά θα αυξήσουν τον πληθωρισμό» σημειώνει.

Εταιρείες, που στηρίζονται σε κινεζικές εισαγωγές, θα είναι και οι πιο ευάλωτες. Οι δασμοί είναι έτσι αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις εταιρείες εμπορίου λιανικής και χονδρικής επίπλων, οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικών αγαθών. Παράλληλα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες αναταράξεις στις αγορές, αλλά και αντίποινα.

Ο οίκος διαμηνύει τέλος πως εάν το Πεκίνο θέσει σε εφαρμογή αντίποινα ή οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλλουν δασμούς στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές αξίας 325 δισ. δολαρίων, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο βαθιές.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες οι κυβερνήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας έστελναν μήνυμα ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών. Μάλιστα είχαν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις ακόμη και για τη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ και τις λεπτομέρειες της τελετής υπογραφής.

Η δυναμική άλλαξε αιφνιδίως όταν οι Κινέζοι ζήτησαν τροποποιήσεις στη φρασεολογία, οι οποίες σύμφωνα με την Ουάσιγκτον ουσιαστικά σηματοδοτούσαν σαφή υποχώρηση από δεσμεύσεις. Ο Τραμπ έδωσε εντολή για αύξηση των δασμών σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25% και από εκεί και πέρα υπήρξε απλώς μία προσπάθεια να μην επέλθει η πλήρης ρήξη.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ έχουν λάβει πρόσκληση για το Πεκίνο, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι σκοπεύουν να κάνουν.

Τραμπ: «Είμαστε ακριβώς εκεί που θέλουμε με την Κίνα»

«Είμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε να είμαστε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν. Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Όσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί», τονίζει σε μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

Και συνεχίζει επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα θα δοθούν για αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα προσφέρουν στη συνέχεια σε ανθρώπους ή χώρες που πεινάνε σε όλον τον κόσμο.