Εμπορικός σύλλογος Πειραιά για τα μέτρα των ανεμβολίαστων: «Στοχοποίηση του λιανεμπορίου»

Εμπορικός σύλλογος Πειραιά για τα μέτρα των ανεμβολίαστων: «Στοχοποίηση του λιανεμπορίου»
Κόσμος περπατά στη αγορά του Πειραιά κοιτάζοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων, Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.Ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ύστερα από μήνες, με τη διαδικασία click away και click inside, ενώ κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «στοχοποίηση του λιανεμπορίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει Rapid ή μοριακό τεστ πριν εισέλθουν σε καταστήματα λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα μαγαζιά όπου πωλούνται τρόφιμα και τα φαρμακεία.

«Από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση. Το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν επιδείξει τη μέγιστη σοβαρότητα στην προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία. Από την πρώτη στιγμή, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος, έχουν σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις των ειδικών, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου δεν υπάρχει παρασκευή προϊόντος, τηρούνται πάντα οι αποστάσεις, δεδομένου και του δυστυχώς περιορισμένου αριθμού καταναλωτών και φυσικά το μέτρο χρήσης μάσκας δεν έχει σταματήσει στιγμή να υπάρχει», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

«Συνεπώς, απορούμε για την, για ακόμα μια φορά, στοχοποίηση του λιανεμπορίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου μάς είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας “κανονικότητας”, που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές είναι πρακτικά όχι μόνο ανεφάρμοστη αλλά και περίεργη όταν, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση, όπως στα super market, στις λαϊκές αγορές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αιφνίδια αυτή απόφαση όχι απλώς μας δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας, αλλά και τη δυσάρεστη αίσθηση ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.