Εμβόλια Moderna και Pfizer: Οι σημαντικότερες διαφορές τους

Εμβόλια Moderna και Pfizer: Οι σημαντικότερες διαφορές τους
(COMBO) This combination of file pictures created on August 05, 2020 shows a sign for Pfizer pharmaceutical company in Cambridge, Massachusetts, on March 18, 2017, and the Moderna headquarters in Cambridge, Massachusetts on May 18, 2020. - Pfizer, Moderna, Novavax: executives at several American laboratories developing Covid-19 vaccines have recently pocketed millions of dollars by selling shares in their companies -- raising questions about the propriety of such a move in the midst of a national health crisis. On the very day that pharmaceutical giant Pfizer announced preliminary data showing its vaccine was 90 percent effective against the coronavirus, its chief executive Albert Bourla sold shares worth $5.6 million. (Photos by DOMINICK REUTER and Joseph Prezioso / AFP) Photo: AFP
Νέα θετική τροπή πήρε η κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna να ανακοινώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα από την 3η φάση των δοκιμών.

Η Moderna είναι η δεύτερη εταιρεία που ανέφερε προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με ένα φαινομενικά επιτυχημένο εμβόλιο, προσφέροντας ελπίδα τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερους από 53 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια. Η Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech, ήταν η πρώτη, που ανέφερε πριν από μία εβδομάδα ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

Μια ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (Δευτέρα) και η οποία βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς της Covid-19, έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.

Άλλωστε, η FDA έχει δηλώσει ότι τα εμβόλια κορωνοϊού πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικά ώστε να λάβουν έγκριση.

Συνθήκες διατήρησης

Πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech, διευκολύνοντας την μεταφορά και διανομή του.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.

Αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους το εμβόλιο της Moderna

Tο εμβόλιο των δύο δόσεων της Moderna εγχέει στο σώμα γενετικό υλικό, που ονομάζεται mRNA , το οποίο χρησιμοποιούν στη συνέχεια τα κύτταρα για να μιμηθούν την πρωτεϊνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλει σ’ αυτά. Η πρωτεΐνη ακίδα καλύπτει την επιφάνεια του ιού και είναι ένας από τους κύριους στόχους της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος για την εξάλειψη της λοίμωξης. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εικονικά φάρμακα και εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer παραμένει μετέωρο το ερωτηματικό κατά πόσον αποτρέπει βαριές μορφές της Covid-19, αλλά ως προς το σημείο αυτό τα αποτελέσματα της Moderna, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας δεδομένων, είναι ενθαρρυντικά καθώς από τους 11 εθελοντές που ανέπτυξαν σοβαρή μορφή της Covid-19 στη διάρκεια της δοκιμής, όλοι τους είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο κι όχι το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους και σε άτομα από διαφορετικό εθνικό υπόβαθρο.

Η διανομή των εμβολίων

Επιπλέον, ένα μείζον θέμα με τα δύο εμβόλιο είναι κατά πόσο μπορούν να διανεμηθούν με ευκολία και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Όπως έχουν ήδη επισημάνει αναλυτές και επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διανεμηθεί μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την επένδυση. Ακόμα και εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα φτάσει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να φτάσει εύκολα και γρήγορα, με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών, σε μακρινούς προορισμούς, σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.

Η Moderna, η οποία συμμετέχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα Operation Warp Speed, αναμένει ικανότητα παραγωγής 20 εκατομμυρίων δόσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2020. Η εταιρεία έχει ήδη παραγάγει μερικά εκατομμύρια από αυτά και είναι έτοιμα να τεθούν στην κυκλοφορία μόλις λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων .

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και των Pfizer/BioNTech, βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times