Εμβολιαστικός τουρισμός: Τι κάνει η Τουρκία και πώς μπορεί να μπει και η Ελλάδα σε μια πρωτότυπη νέα αγορά

Εμβολιαστικός τουρισμός: Τι κάνει η Τουρκία και πώς μπορεί να μπει και η Ελλάδα σε μια πρωτότυπη νέα αγορά
Λύσανδρος Τσιλίδης
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης για το νέο trend που δημιούργησε η πανδημία.

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία μπορεί να επλήγη πολύ σοβαρά από την έλευση του κορωνοϊού, όμως βρήκε και πάλι τον τρόπο να λειτουργήσει αποτελεσματικά δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων. Το νέο trend που έχει προκύψει ακούει στο όνομα εμβολιαστικός τουρισμός και ήδη η Τουρκία τρίβει τα χέρια της από τη μπίζνα που έχει στηθεί.

Μεγάλοι tour operators εκ Ρωσίας άρχισαν να προσφέρουν προγράμματα εμβολιαστικού τουρισμού στη γειτονική χώρα και η ζήτηση που καταγράφεται για τα εν λόγω πακέτα, βαίνει αυξανόμενη. Οι τουρίστες συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», καθώς επισκέπτονται μια ξένη χώρα και παράλληλα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer και λαμβάνουν το σχετικό πιστοποιητικό που τους επιτρέπει τα ταξίδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι τιμές είναι ελκυστικές, οι πτήσεις είναι απευθείας στην Κωνσταντινούπολη από αρκετές πόλεις της Ρωσίας, και οι τουρίστες πληρώνοντας ένα έξτρα ποσό μπορούν να έχουν μαζί τους και ρωσόφωνο συνοδό κατά τη διαμονή τους στην Κωνσταντινούπολη. Το κόστος της υπηρεσίας συνοδού για τον εμβολιασμό ανέρχεται σε 115 ευρώ και περιλαμβάνει μεταφορά σε ιδιωτική κλινική και επιστροφή, κάτι που επιβεβαιώνεται με τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Ο εμβολιαστικός τουρισμός είναι ένα νέο προϊόν με πολλαπλά οφέλη για τις χώρες που επιλέγουν να το προωθήσουν και ενδεχομένως να δούμε σταδιακά ολοένα και περισσότερα Κράτη να το υιοθετούν.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα και η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού

«Είναι μία πανέξυπνη πρόταση και μία σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα που πολλές χώρες υποδοχής θα ήθελαν να προσφέρουν ως υπηρεσία. Ως FED HATTA, στείλαμε σχετική επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση ζητώντας κατά πόσο είναι εφικτή η παροχή μιας τέτοιου είδους υπηρεσίας από την ελληνική τουριστική αγορά. Εξηγήσαμε δε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το έξτρα κόστος που θα προκύψει ενσωματώνοντάς το στην τιμή του πακέτου. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που έχουν επενδύσει στον εμβολιαστικό τουρισμό είναι οι Τούρκοι και δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο είναι πως αυτή υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να προσφερθεί από τη χώρα μας» αποκαλύπτει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων (FEDHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης.

Αναφέρει πως το εμβόλιο θα γίνεται την πρώτη μέρα που θα φτάνουν στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι θα έχουν ήδη μαζί τους ένα πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει ότι έχουν υποβληθεί σε PCR τεστ.

«Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εμβόλια στην παγκόσμια αγορά και είναι μία χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα να εστιάσει στον εμβολιαστικό τουρισμό, ιδίως πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, επεκτείνοντας έτσι την τουριστική σεζόν και ενισχύοντας παράλληλα τις δραστηριότητες του ιατρικού τουρισμού».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς βλέπει να εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν, ο Πρόεδρος της FED HATTA, απαντά ως εξής: «Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η έκθεση του Βερολίνου, που διεξάγεται το Μάρτιο, θα γίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δίχως φυσική παρουσία, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα παραμένουν ρευστά. Υπάρχει μια κινητικότητα προκρατήσεων, το οποίο όμως δεν μεταφράζεται σε προπληρωμή διακοπών. Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι ρευστά και υπό την αίρεση ότι αν έχουμε να διαχειριστούμε κάποια έκτακτη κατάσταση, θα πρέπει και πάλι οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες. Εμείς δεν περιμένουμε την φετινή σεζόν να έχουμε κέρδη. Ο κλάδος αναζητά την βιωσιμότητα μέσα σε καθεστώς κρίσης» καταλήγει ο κ. Τσιλίδης.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη προγραμματισμένη πτήση για εμβολιασμό από τη Ρωσία προς την Τουρκία πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου. Το βασικό πακέτο για εμβολιαστικό τουρισμό Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνει πτήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο επιλογής με πρωινό (2 έως 4 διανυκτερεύσεις), ομαδικές μεταφορές αεροδρόμιο-ξενοδοχείο-αεροδρόμιο, μεταφορά ξενοδοχείο-κλινική-ξενοδοχείο με συνοδεία από ρωσόφωνο οδηγό για τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου BioNTech (Pfizer).

Τα εμβολιαστικά πακέτα αφορούν τις δύο δόσεις με Pfizer στην Τουρκία. Δεν ισχύει δεύτερη δόση με Sputnik V κάνοντας μόνο μία δόση Pfizer. Ο εμβολιασμός των τουριστών με Pfizer στην Τουρκία είναι δυνατός για άτομα άνω των 12 ετών. Η δεύτερη δόση χορηγείται μεταξύ 21 και 90 ημερών μετά την πρώτη και συνοδεύεται από την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.