Eμβόλιο AstraZeneca: Σουηδία και Λετονία αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του

Eμβόλιο AstraZeneca: Σουηδία και Λετονία αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του
Topic picture, symbol photo: AstraZeneca Corona vaccine. Disposable syringe and vaccination box with vaccine for injection with a cannula. Impfspritze | usage worldwide Photo: AFP

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους. «Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του», επεσήμανε η υπηρεσία.

Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Δανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει μεμονωμένα περιστατικά αιμορραγιών, θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

«Για προληπτικούς λόγους»

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία, με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να ανακοινώνουν σήμερα «την προσωρινή αναστολή» της χρήσης του εμβολίου αυτού για έως δύο εβδομάδες.

Η απόφαση ελήφθη για «προληπτικούς λόγους» για όσο διάστημα ελέγχεται το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στη Λετονία δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τη χορήγησή του, τόνισαν οι υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους.

«Η απόφαση βασίζεται σε αναφορές από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρομβώσεις και αντίστοιχα περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου», εξηγούν. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με σοβαρά προβλήματα υγείας»

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αφού αρκετές χώρες ανέφεραν πιθανές παρενέργειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη.