Εμβόλιο κατά του Έμπολα ως το τέλος της χρονιάς υπόσχεται η GlaxoSmithKline

Εμβόλιο κατά του Έμπολα ως το τέλος της χρονιάς υπόσχεται η GlaxoSmithKline

Εξετάζεται η συνεργασία και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

«Προσδοκώ ότι το πρώτο απόθεμα θα είναι διαθέσιμο πριν από τα τέλη του έτους». Με τη φράση αυτή ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline επιβεβαίωσε πως η εταιρεία του εργάζεται για την παρασκευή εμβολίου κατά του Έμπολα.

Ο Άντριου Γουίτι, αφού παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της GSΚ για το προηγούμενο τρίμηνο, είπε πως το εμβόλιο αυτό πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα παρασκευαστεί και αναμένεται να αποτελέσει «ένα χρήσιμο εργαλείο» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις άλλες υπηρεσίες υγείας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η GSK επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή του.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Έμπολα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015.

Η GSK συμφωνεί ότι μια τέτοια συνεργασία είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθούν τυχόν μπλοκαρίσματα στην παραγωγή και τη διαδικασία εφοδιασμού της αγοράς. «Η κατάσταση απαιτεί νέους τρόπους εργασίας και σκέψης».

Στο μεταξύ, 51 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφτασαν σήμερα στη Λιβερία, για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Έμπολα. Το αεροσκάφος της Air Cubana που μετέφερε το νοσηλευτικό προσωπικό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μονρόβια το πρωί ενώ αργότερα σήμερα άλλοι 40 γιατροί και νοσοκόμες από την Κούβα αναμένεται να φτάσουν στη γειτονική Γουινέα.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας της Κούβας εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία των χωρών στον αγώνα κατά του Έμπολα μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αβάνας με την Ουάσινγκτον. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επαίνεσε την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειες που καταβάλει η Κούβα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Κούβα θα στείλει στις χώρες της Δυτικής Αφρικής τη μεγαλύτερη αποστολή νοσηλευτικού προσωπικού απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 461 γιατροί και νοσοκόμες αλλά μόνο οι 256 έχουν αναλάβει καθήκοντα, αφού στις αρχές Οκτωβρίου στάλθηκε στη Σιέρα Λεόνε η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 165 άτομα. Η αποστολή των υπόλοιπων 205 θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως από το αν θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη και οι κατάλληλες υποδομές επί του πεδίου.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην περιοχή 3.000 μηχανικούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους ειδικούς για να κατασκευάσουν Μονάδες Θεραπείας του Έμπολα και να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους γιατρούς.