Εμβόλιο κορωνοϊού με sms; Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Εμβόλιο κορωνοϊού με sms; Πώς θα γίνεται η διαδικασία
epa08746318 A nurse draws flu vaccine from a vial at a free mobile clinic in Lakewood, California, USA, 14 October 2020. Flu vaccine manufacturers have increased production in anticipation of this year's flu season. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα βήματα τα οποία θα οδηγήσουν τους πολίτες στην καρέκλα για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, αφού έκανε, αρχικά, λόγο για πολύ σύνθετη άσκηση, όσον αφορά στο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, προκειμένου να διευκολυνθούν.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για το σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός για τους συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και καλώ τους συμπολίτες μας να το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαριφόπουλος.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν μήνυμα στο κινητό τους ή ένα email όταν αρχίσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού, στο οποίο θα απαντούν χωρίς χρέωση ως εξής:

Με το 1: αποδέχομαι και με το 2: δεν αποδέχομαι.

«Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού, στο κέντρο εμβολιασμού την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα, ενώ στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει, καθώς είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός, με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο», εξήγησε.

Για το πώς θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού μέσω του gov.gr, ανέφερε: «Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από το gov.gr, όπου θα υπάρχει η πλατφόρμα το emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνει το ραντεβού του ψηφιακά. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο».

Χωρίς ψηφιακά μέσα

Για όσους δεν διαθέτουν ψηφιακά μέσα, ο κ. Ζαριφόπουλος, σημείωσε πως «Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες».

Για τα SMS στο 13033

Ερωτηθείς, τέλος, πόσο θα συνεχίσουμε να ζούμε με το 13033, κατέληξε: «Είναι ένα εργαλείο που βοήθησε τους πολίτες και το κράτος για να παρακολουθήσουν πώς τηρούνται τα μέτρα. Ουσιαστικά αντικαθιστά το χαρτί. Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο, δεν έχουμε κανένα στατιστικό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι το σύνολο των μηνυμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα βγούμε επιτέλους από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια και δεν θα χρειαστεί να βάλουμε περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, θα ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και θα προχωρήσουμε στη ζωή μας».