Εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης: Εντός του 2020 αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών

Εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης: Εντός του 2020 αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών
epa08473172 A laboratory employee works in a Laboratory at the Institute of Virology at the University in Marburg, Germany, 08 June 2020. The Philipps University of Marburg, the German Centre for Infection Research (DZIF), the Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) and the University Medical Centre Hamburg-Eppendorf (UKE) are jointly researching a vaccine against the SARS-CoV-2 coronavirus. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, η διάθεσή του ίσως αρχίσει στα τέλη του έτους.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ελπίζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου του κατά της Covid-19 εντός του 2020, δημιουργώντας ελπίδες ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα επιτυχημένο εμβόλιο στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021.

Ο μαζικός εμβολιασμός θεωρείται το σημαντικότερο όπλο στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, έχει ακινητοποιήσει την παγκόσμια οικονομία και φέρνει πρωτοφανή αναστάτωση την ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε στο σημείο αυτό πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε στους βρετανούς βουλευτές ο επικεφαλής ερευνητής των Δοκιμών του Εμβολίου της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, αναφερόμενος στην πιθανότητα παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δοκιμών τελικής φάσης εντός του 2020.

Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ή μη του εμβολίου θα είναι έτοιμα πιθανώς εντός του έτους. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τους ελεγκτές, πριν τελικά ληφθεί η πολιτική απόφαση για το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει το εμβόλιο να αρχίσει να διατίθεται πριν από τα Χριστούγεννα, είπε: «Υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτό να είναι εφικτό, αλλά δεν το γνωρίζω».

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca θα είναι ένα από τα πρώτα που θα τεθούν σε διαδικασία έγκρισης, μαζί με το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

«Αν βάλω τα ροζ γυαλιά μου, θα εξέφραζα την ελπίδα ότι θα έχουμε προσωρινά θετικά στοιχεία τόσο από την Οξφόρδη, όσο και από την Pfizer/BioNTech στις αρχές του Δεκεμβρίου, και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα λανσαρίσματος προς το τέλος του έτους», δήλωσε στους βρετανούς βουλευτές η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για το εμβόλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει η προοπτική εμβολίου για τον πρώτο τρίμηνο του 2021.

Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενδεχομένως θα επιτρέψει την επιστροφή σε κάποιου βαθμού κανονικότητα.

Όταν ερωτήθηκε τι σημαίνει επιτυχία, ο Αντριου Πόλαρντ απάντησε: «Θεωρώ ότι το καλό είναι να έχουμε εμβόλια σημαντικής αποτελεσματικότητας – εννοώ δηλαδή 50, 60, 70, 80 τοις εκατό. Όποιο και να είναι το ποσοστό, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα».

«Σημαίνει, από την πλευρά του συστήματος υγείας, ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι με Covid που θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο θα κάνουν τα χειρουργεία και τις χημειοθεραπείες τους – είναι το απόλυτο σημείο καμπής αν επιτύχουμε αυτά τα νούμερα αποτελεσματικότητας».

Ο Πόλαρντ, ένας από τους κορυφαίους ανοσολόγους στον κόσμο, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό ο κόσμος να μην επιστρέψει αμέσως στην κανονικότητα.

«Το λανσάρισμα εμβολίων παίρνει χρόνο. Δεν θα είναι διαθέσιμα για όλους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπους που θα προσβάλλονται από τον ιό απλά επειδή είναι τόσο μεταδοτικός» είπε.