Εν μέσω του κραχ των κρυπτονομισμάτων, το SafeMoon δεν έχει αποδείξει ότι είναι και τόσο ασφαλές

Εν μέσω του κραχ των κρυπτονομισμάτων, το SafeMoon δεν έχει αποδείξει ότι είναι και τόσο ασφαλές
Photo: pixabay.com

Το κρυπτονόμισμα SafeMoon μπορεί να μην έχει την αναγνώριση του brand name που διαθέτουν τα Bitcoin, Dogecoin ή Ethereum, αλλά εισήλθε στην αγορά τον Μάρτιο με μια μοναδική υπόσχεση: ότι θα απέφευγε τις διακυμάνσεις των τιμών για τις οποίες είναι γνωστά τα τρία αυτά κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, το κραχ των κρυπτονομισμάτων της Τετάρτης, μετά την παρέμβαση της Κίνας υπέρ του ελέγχου των ψηφιακών νομισμάτων, εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό.

Το SafeMoon, το οποίο τιμάται σήμερα σε ένα κλάσμα του ενός σεντ, σημείωσε απότομη αύξηση των τιμών στα μέσα Απριλίου και κατά το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Αλλά από την Τετάρτη, η τιμή του έχει πέσει περίπου στο ίδιο σημείο που ήταν στις 19 Απριλίου, όταν άρχισε η ανοδική πορεία. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του βρίσκεται στο 56% του peak που είχε σημειώσει την 20η Απριλίου, σύμφωνα με το CoinMarketCap.

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς με ένα μόλις δολάριο μπορείτε να αγοράσετε πάνω από 177.000 μάρκες SafeMoon σήμερα. Όμως, με την αγοραία αξία του κρυπτονομίσματος να ξεπερνάει ήδη τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, τα πράγματα δεν είναι παίξε-γέλασε.

Το SafeMoon σχεδιάστηκε για να αποφεύγει τέτοιου είδους εμπόδια. Το νόμισμα χρεώνει ένα τέλος 10% σε κάθε πώληση, ελπίζοντας να αποθαρρύνει τους traders ημέρας. Τα μισά από αυτά τα κεφάλαια διανέμονται στους υπάρχοντες κατόχους SafeMoon, ως ένα είδος μερίσματος. Οι δημιουργοί έχουν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο στην προσφορά του νομίσματος, γεγονός το οποίο υποτίθεται ότι θα αύξανε την τιμή.

Οι επικριτές, ωστόσο, έχουν βάλει στο στόχαστρο το SafeMoon, λέγοντας ότι η ομάδα που το κατέχει ελέγχει και το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας, ενώ το έχουν παρομοιάσει με ένα σχέδιο Ponzi, δηλαδή με τη γνωστή μας απάτη της «πυραμίδας». Το SafeMoon απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις, λέγοντας ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει ένα πορτοφόλι SafeMoon και να διερευνήσει το ενδεχόμενο της αγοραπωλησίας του κρυπτονομίσματος σε ανταλλακτήρια, καθώς και να δημιουργήσει κι ένα δικό του ανταλλακτήριο.

Από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, το SafeMoon σημείωσε πτώση σχεδόν 31% και αποτιμάτο στο 0,000005619 δολάριο.