Ένα 11λεπτο βάδισμα την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει το 10% των πρόωρων θανάτων

Ένα 11λεπτο βάδισμα την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει το 10% των πρόωρων θανάτων
Photo: pixabay.com
Το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, η ποδηλασία, το τένις ή η πεζοπορία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ένα 11λεπτο γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους δέκα πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Αυτό ισοδυναμεί με 75 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, η ποδηλασία, το τένις ή η πεζοπορία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κεφαλής και του λαιμού και της μυελοειδούς λευχαιμίας, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους 10 πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί αν όλοι κάλυπταν 75 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων που έχει γίνει ποτέ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Ως μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ορίζεται η δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και κάνει τους ανθρώπους να αναπνέουν ταχύτερα, αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να μην μπορούν να μιλήσουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 196 άρθρα, τα οποία κάλυπταν περισσότερους από 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 94 μεγάλες ομάδες μελετών. Στη συνέχεια εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Η συσσώρευση 75 λεπτών εβδομαδιαίας δραστηριότητας μέτριας έντασης μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%, όπως αναφέρει ο The Guardian. Ήταν επίσης αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 17% και καρκίνου κατά 7%.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και με μόνο 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα». δήλωσε ο καθηγητής James Woodcock, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι όσοι συμμετείχαν στις μελέτες είχαν κάνει το ισοδύναμο τουλάχιστον 150 λεπτών μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα, περίπου ένας στους έξι (16%) πρόωρους θανάτους θα είχε αποφευχθεί. Αλλά ακόμη και αν όλοι είχαν καταφέρει να κάνουν τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα, περίπου ένας στους 10 (10%) πρόωρους θανάτους θα είχε αποτραπεί, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει αυτό που οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται ως άσκηση, όπως ο αθλητισμός ή το τρέξιμο. Αν δεν σας αρέσουν τα σπορ, προσπαθήστε να περπατάτε ή να πηγαίνετε με ποδήλατο στη δουλειά σας ή στον τόπο σπουδών σας αντί να χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και που είναι εύκολο να συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας.