The Trailblazers-Ορέστης Ομράν: Ένα case study καινοτομίας στην αγορά νομικών υπηρεσιών

The Trailblazers-Ορέστης Ομράν: Ένα case study καινοτομίας στην αγορά νομικών υπηρεσιών
Ο Ορέστης Ομράν, επικεφαλής EU-Greek Practice της DLA Piper, παρέχει νομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα με την αξιοποίηση των πόρων και της τεχνογνωσίας μιας διεθνούς δικηγορικής εταιρείας. 

Τα χιλιόμετρα που διανύει κανείς στον επαγγελµατικό στίβο συνήθως είναι το άθροισµα της ηλικίας και της πείρας που αποκτά µέσω της τριβής µε το αντικείµενό του. Αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όµως και οι φωτεινές εξαιρέσεις, οι επαγγελµατίες που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, καταγράφουν υψηλές επιδόσεις, ξεχωρίζουν από τα πρώτα τους βήµατα και τίθενται επικεφαλής σηµαντικών projects. Αυτοί είναι οι «Trail Blazers» ή, αλλιώς, οι πρωτοπόροι της γενιάς τους.

Το πλούσιο βιογραφικό του Ορέστη Οµράν θα έλεγε κανείς ότι είναι αντιπροσωπευτικό ενός ανθρώπου που πιστεύει στη ρήση ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Είναι δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης και επικεφαλής EU-Greek Practice της DLA Piper, µίας από τις µεγαλύτερες full service business δικηγορικές εταιρείες του κόσµου, µε περίπου 4.000 δικηγόρους και γραφεία σε 60 χώρες, στην οποία προήχθη, µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, σε εταίρο.

Η DLA Piper παρέχει νοµικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, µε τους πελάτες της να περιλαµβάνουν αφενός επιχειρήσεις του Global 1000 και Fortune 500, αφετέρου start-ups που προσφέρουν καινοτόµες τεχνολογίες. Ο ίδιος εργάζεται στο µοναδικό ελληνικό department διεθνούς δικηγορικής εταιρείας µε έδρα εκτός Ελλάδος, που στελεχώνεται από Έλληνες δικηγόρους και υποστηρίζει συναλλαγές στη χώρα µας και την ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, παρέχοντας νοµική υποστήριξη συναλλαγών αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως στους τοµείς  των τραπεζών, της ενέργειας και των κατασκευών.

Διαθέτει πλούσια εµπειρία σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν τόσο µε τις ευρωπαϊκές όσο και γενικότερα µε εθνικές αρχές. Με άλλα λόγια, είναι ο νεαρότερος Έλληνας equity partner σε διεθνή δικηγορική εταιρεία και ένας από τους νεότερους παγκοσµίως ιστορικά, καθώς επίσης και συνιδρυτής των πρωτοβουλιών «Brain Gain» και «Consensus», για την ενίσχυση της επιρροής των Ελλήνων επαγγελµατιών και επιστηµόνων του εξωτερικού στη χώρα.

Η DLA Piper  απασχολεί περίπου 4.000 δικηγόρους σε περισσότερες από 60 χώρες στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

«Αλλάζουμε το establishment των ελληνικών δικηγορικών γραφείων και εισάγουµε νέα φιλοσοφία βασιζόµενη στην αξιοκρατία, τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση ενός διεθνούς νοµικού οργανισµού και την υψηλή κατάρτιση Ελλήνων δικηγόρων, που σπούδασαν στην Ελλάδα και εξειδικεύτηκαν στο εξωτερικό. Συνεργαζόµαστε µε αντίστοιχα σχήµατα ικανών και εξειδικευµένων δικηγόρων µε έδρα την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσουµε την πλήρη κάλυψη όλων των επιµέρους τµηµάτων κάθε υπόθεσης που µας ανατίθεται» αναφέρει στο Fortune ο Ορέστης Οµράν. Ο ίδιος, φύσει και θέσει, αισιόδοξος, µα πάνω από όλα διακατεχόµενος από το αίσθηµα της αγάπης για την Ελλάδα, ξεκίνησε µέσα στην κρίση −όταν η εµπιστοσύνη στην ελληνική οικονοµία ήταν µειωµένη− να βάζει το δικό του λιθαράκι για την αναπτυξιακή ανάταση της χώρας, βοηθώντας µεγάλες πολυεθνικές, τράπεζες και επενδυτικά σχήµατα να επενδύσουν σε δηµόσια και ιδιωτικά assets. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε νέους Έλληνες της γενιάς του brain drain να εφαρµόσουν τις γνώσεις τους στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Αρκετοί ικανοί επαγγελµατίες και επιστήµονες επέστρεψαν και αξιοποιούνται ήδη σε µεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, αλλά και στο ελληνικό πανεπιστήµιο, το οποίο κάνει αργά µεν, σταθερά δε βήµατα ανανέωσης και εκσυγχρονισµού.

«Κανείς δεν πίστευε πως µέσα στην κρίση από το µηδέν θα µπορούσε να στηθεί µια οµάδα διεθνών δικηγόρων µε focus την Ελλάδα» λέει. Κρίνοντας εκ του αποτελέσµατος θα λέγαµε ότι έχει δικαιωθεί και µε το παραπάνω.

Ιδιαίτερα υπερήφανος για την οµάδα του, επισηµαίνει πως στελεχώνεται από µερικούς από τους πιο καταρτισµένους δικηγόρους της νέας γενιάς και προσφέρει τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε µία από τις µεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στον κόσµο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επωφελούµενες από τη διεθνή εµπειρία, την εξειδίκευση και την αξιοπιστία που παρέχει.

«Βοηθάµε επιτυχηµένες ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, λόγω της παρουσίας µας σε πάνω από 60 χώρες».

«Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρουµε είναι και η δυνατότητα υποστήριξης ελληνικών συναλλαγών κατά το αγγλικό, αµερικανικό, ελληνικό και ιρλανδικό δίκαιο από µία ενιαία οµάδα εξειδικευµένων νοµικών και τη λογική του “one stop shop”. Συµµετέχουµε στις µεγαλύτερες συναλλαγές από πλευράς αξίας και σηµασίας για τη χώρα – ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση τραπεζών, συναλλαγές στον κλάδο του τουρισµού» τονίζει.

Πέρα, όµως, από τους πελάτες που προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων, ο Ορέστης Οµράν επιτελεί και έναν θεσµικό ρόλο. Εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσµών σε ζητήµατα δικαίου ανταγωνισµού, κρατικών ενισχύσεων, εφαρµογής ευρωπαϊκών οδηγιών και εφαρµογής εθνικών πολιτικών σε συµµόρφωση µε το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως έργα στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης.

«Βοηθάµε επιτυχηµένες ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό. Λόγω της παρουσίας µας σε πάνω από 60 χώρες υποστηρίζουµε εταιρικές, χρηµατοοικονοµικές και άλλες εµπορικές συναλλαγές. Πέρα από τη νοµική υποστήριξη, προκαλούµε και την πραγµατοποίηση συναλλαγών από ξένα επενδυτικά σχήµατα λόγω των επαφών µας στην ελληνική αγορά» καταλήγει.