Ένα χρόνο μετά, οι επιχειρηματικοί ηγέτες δεν έχουν επαφή με την εμπειρία της πανδημίας για το μέσο εργαζόμενο

Ένα χρόνο μετά, οι επιχειρηματικοί ηγέτες δεν έχουν επαφή με την εμπειρία της πανδημίας για το μέσο εργαζόμενο
Photo: pixabay.com
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τους ίδιους κανόνες του lockdown μαζί με όλους τους άλλους, αλλά γενικά είχαν περισσότερους πόρους και περισσότερο έλεγχο από τον τυπικό εργαζόμενο.

του Aaron Pressman

Η πανδημία δεν επηρέασε όλους όσοι εργάζονται το ίδιο. Μια νέα έρευνα από τη Microsoft εχθές το πρωί αποκαλύπτει ορισμένες έντονες διαφορές στη διάθεση, διαφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα λάθη στη διαμόρφωση των υβριδικών γραφείων όπου θα επιστρέψουν οι υπάλληλοι.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τους ίδιους κανόνες του lockdown μαζί με όλους τους άλλους, αλλά γενικά είχαν περισσότερους πόρους και περισσότερο έλεγχο από τον τυπικό εργαζόμενο. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, το 61% είπε ότι τα πήγαινε πολύ καλά και μόνο το 39% ανέφερε ότι αντιμετώπιζε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, σύμφωνα με την έρευνα.

Αλλά για τους απλούς εργαζόμενους, τα ποσοστά αντιστράφηκαν, με μόνο 39% να δηλώνει ότι τα πήγαινε καλά  και το 61% να αναφέρει ότι αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες. Οι νέοι υπάλληλοι, όσοι εργάζονταν στη δουλειά λιγότερο από έναν χρόνο, είχαν τα χειρότερα ποσοστά, με το 64% να αναφέρει ότι αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες.

Η Emma Williams, εταιρική αντιπρόεδρος της Microsoft που εργάζεται για την μετατροπή του χώρου εργασίας, τόνισε ότι τα αφεντικά αισθάνονταν καλύτερα επειδή βίωναν το lockdown διαφορετικά. Ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι με τις ηγετικές τους ομάδες, έκαναν διακοπές, ήταν λιγότερο φορτωμένοι.

Ο πυρήνας του προβλήματος μπορεί να είναι ότι οι τακτικοί υπάλληλοι εργάζονταν όλο και πιο σκληρά για να διατηρήσουν την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έλλειψη άμεσης ανθρώπινης αλληλεπίδρασης οδήγησε σε περισσότερη ψηφιακή αλληλεπίδραση.

Μεταξύ των χρηστών του Microsoft Office 365, οι χρήστες του Teams στέλνουν συνολικά 45% περισσότερα chat σε σύγκριση με πριν από την πανδημία και 42% περισσότερα κατά τις ώρες εκτός εργασίας. Ο αριθμός των email που παραδόθηκαν στις πλατφόρμες της Microsoft αυξήθηκε κατά σχεδόν 41 δισεκατομμύρια μηνύματα τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Και υπάρχουν πολύ περισσότεροι περισπασμοί – κάτι που λειτουργεί αρνητικά για την ικανοποίηση στο χώρο εργασίας. Περίπου το 62% των κλήσεων και των συσκέψεων στο Teams δεν είναι προγραμματισμένες ή πραγματοποιούνται ad hoc.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να σημαίνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που θα αποχωρήσουν από την εργασία τους. Η έρευνα της Microsoft διαπίστωσε ότι το 41% θεωρεί ότι θα αποχωρήσει από την τρέχουσα εργασία του μέσα στο επόμενο έτος, περίπου διπλάσιο από το τυπικό ποσοστό αποχωρήσεων σε ένα κανονικό έτος. Σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους που αναζητούν μια αλλαγή λένε ότι θέλουν να εργαστούν από απόσταση.

Έτσι, καθώς οι εταιρείες αναδιαμορφώνουν τον χώρο εργασίας, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού και λιγότερο χαοτικού περιβάλλοντος, με πιο καθορισμένα όρια.

Πηγή: fortune.com