Ένα δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουμε το 2018

Ένα δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουμε το 2018
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση κατάθεσης του Προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή , Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017. Κατατέθηκε στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Με συνταγή υπερφορολόγησης και το πλεόνασμα της νέας χρονιάς – Τι θα δώσουμε σε άμεσους και έμμεσους φόρους.

Συνολικά ένα δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για το 2018 προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Ειδικά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ περισσότερους έμμεσους φόρους και άλλα 500 εκατ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους.

Το σύνολο των κρατικών εσόδων αναμένεται να διαμορφωθεί το 2018 στα 54,2 δισ. ευρώ από 52,1 δισ. που προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Ειδικά τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν το 2018 στα 48,1 δισ. ευρώ από 47,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 951 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός, τον οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά 591 εκατ. ευρώ τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Για άλλη μία φορά, δηλαδή, προβλέπεται υπερπλεόνασμα.

Αναλυτικά, τα νέα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι τα εξής:

κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Από την κατάργηση της έκπτωσης θα προκύψουν επιβαρύνσεις ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος.

κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών. Η έκπτωση καταργήθηκε από τον περασμένο έτος αλλά θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018.

– κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος. Οι συντελεστές θα αυξηθούν από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις σε όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο για το μέτρο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με στόχο να ανασταλεί για ένα ακόμη χρόνο, λόγω του προοσφυγικού.

– επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια -διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

– μείωση κατά 50% του κονδυλίου επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα μειωθεί θα μειωθεί το επίδομα κατά 50% ή αν θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια χορήγησής του προκειμένου να το λάβουν οι μισοί δικαιούχοι από αυτούς που το λαμβάνουν σήμερα.

– κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά.

– επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 βγήκε εντελώς εκτός σχεδιασμού, αφού στα έσοδα υπήρξε «τρύπα» 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ ήταν υστέρηση φορολογικών εσόδων και τα υπόλοιπα αυξημένες επιστροφές φόρων. Η παρτίδα σώθηκε χάρη στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι εμφάνισαν πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 941 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί πληρώθηκαν λιγότερες συντάξεις και εισπράχθηκαν περισσότερες εισφορές απ’ ό,τι είχε προϋπολογισθεί.