Ένα δολάριο θα κοστίζει η διαδρομή με το Loop του Έλον Μασκ κάτω από το Λος Άντζελες

Ένα δολάριο θα κοστίζει η διαδρομή με το Loop του Έλον Μασκ κάτω από το Λος Άντζελες
Elon Musk during a Boring event in Los Angeles on May 17. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Το υπόγειο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας υψηλής ταχύτητας που κατασκευάζει η Boring Company θα αλλάξει ριζικά τη μετακίνηση για εκατομμύρια πολίτες.

της Sarah Gray

Μια βόλτα με το υπό σχεδίαση υπόγειο μέσο μεταφοράς Loop του Έλον Μασκ κάτω από το Λος Άντζελες θα κοστίζει μόλις 1 δολάριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla αποκάλυψε το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν οι επιβάτες για να χρησιμοποιούν το φουτουριστικό σύστημα μεταφοράς το οποίο ο ίδιος ελπίζει να κατασκευάσει κάτω από την πόλη. Η τιμή του 1 δολαρίου κάνει το εισιτήριο φτηνότερο από το αντίστοιχο ενός λεωφορείου.

Μία από τις σήραγγες, όπως ανέφερε ο Mασκ, θα συνδέει το κέντρο του Λος Άντζελες με το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και η διαδρομή θα διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

«Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να είναι περισσότερο σαν αυτοκινητόδρομος, με ένα σύνολο από ράμπες και παράδρομους που συνδέονται με τον αυτοκινητόδρομο, όπως περίπου συμβαίνει με τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Μασκ την Πέμπτη το βράδυ επί σκηνής σε μια συναγωγή στο Λος Άντζελες. «Θα είναι περίπου σαν ένας αυτόνομος υπόγειος σιδηρόδρομος, ένα πολυεπίπεδο σύστημα αυτοκινήτων…που θα κοστίζει ένα δολάριο!».

Η Boring Company, η εταιρεία κατασκευής σηράγγων του Μασκ, θα διαχειριστεί το έργο, το οποίο ο ίδιοςελπίζει ότι θα μετριάσει τον κυκλοφοριακό φόρτο σε μια πόλη που είναι γνωστή για την ατελείωτη κίνηση στους δρόμους. Πρόσφατα, ο Mασκ δημοσιοποίησε εικόνες από μια δοκιμαστική σήραγγα που έσκαψε η εταιρεία του.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη σήραγγα είναι ελάχιστες: «Η ακριβής θέση της σήραγγας που εμφανίζεται στο βίντεο δεν είναι σαφής», ανέφεραν οι Los Angeles Times. «Είναι πιθανό οι εκσκαφές μέχρι τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα και γύρω από έκταση ιδιοκτησίας του Mασκ στην περιοχή Hawthorne». Πέρυσι, ο ιδρυτής της Tesla δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας σήραγγας μήκους 150 μέτρων.

Οι σχεδιαζόμενες σήραγγες θα χρησιμοποιηθούν για το Loop: «ένα υπόγειο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας υψηλής ταχύτητας, στο οποίο οι επιβάτες θα μεταφέρονται με αυτόνομα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα που θα ταξιδεύουν με ταχύτητες 200-240 χιλιομέτρων ανά ώρα». Κάθε ηλεκτρικό όχημα θα μεταφέρει 6-8 επιβάτες.

«Σε σύγκριση με ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο», δήλωσε ο Mασκ την Πέμπτη, «δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις κακές καιρικές συνθήκες, δεν μπορείτε να το δείτε, να το ακούσετε ή να το αισθανθείτε, δεν διαιρούνται οι κοινότητες με λωρίδες κυκλοφορίας, και νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη συνολική εμπειρία πραγματικά συναρπαστική».

Φυσικά, υπάρχουν και εμπόδια στην πορεία σχεδιασμού όλου αυτού του συστήματος συγκοινωνιών. Κάποιες ομάδες κατοίκων έχουν υποβάλλει αγωγές εναντίον της κατασκευής μιας δοκιμαστικής σήραγγας μήκους 4,5 χιλιομέτρων που θα διασχίζει τη Λεωφόρο Sepulveda, από τη Λεωφόρο Pico ως τη Λεωφόρο Washington. Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή δημοσίων έργων του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε μια εξαίρεση περιβαλλοντικού ελέγχου για το έργο.