Ένα εκατ. εργαζόμενοι απλήρωτοι μέχρι και πάνω από έναν χρόνο!

Ένα εκατ. εργαζόμενοι απλήρωτοι μέχρι και πάνω από έναν χρόνο!

Αντί για δώρο Χριστουγέννων τους δίνουν τρόφιμα και πετρέλαιο…

Μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας, με βάση στοιχεία που συλλέγει η ΓΣΕΕ και δημοσιεύει το «Έθνος». Συγκεκριμένα περίπου ένα εκατ. εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι μένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα από έναν μήνα μέχρι και πάνω από έναν χρόνο, ενώ αρκετοί βλέπουν το δώρο Χριστουγέννων με τα… κιάλια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μόνο τέσσερεις στους δέκα εργαζομένους παίρνουν μισθό χωρίς καθυστέρηση στον ιδιωτικό τομέα.

Η λίστα αυτών που συμβιβάζονται μεγαλώνει, ενώ αρκετοί εργοδότες επιχειρούν να αποφύγουν ακόμη και το δώρο Χριστουγέννων, παρότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του επισύρει αυτόφωρο (εξάμηνη φυλάκιση, πρόστιμο κ.λπ.).

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες λένε ότι η χώρα πήρε λάθος δρόμο

Μερικά παραδείγματα στην Ελλάδα του 2013:

– Σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα πρότεινε στους εργαζόμενους να δώσει σε τρόφιμα αντί για χρήματα το Δώρο.

– Πρατήριο υγρών καυσίμων στην Πάτρα ήθελε να δώσει δωροεπιταγή για πετρέλαιο θέρμανσης ή βενζίνη αντί για Δώρο.

– Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Αθήνα πρότεινε στους υπαλλήλους να συμψηφίσουν χρωστούμενους μισθούς και Δώρο με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

– Εμπορικό στον Κορυδαλλό Αττικής πρότεινε ρούχα αντί για χρήματα στους υπαλλήλους του.

Όπως εξηγούν συνδικαλιστές, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά τηλεφωνούν φέτος με αγωνία στις δομές της ΓΣΕΕ ρωτώντας τι να κάνουν, αν δεν τους δοθεί το δώρο, δεδομένου ότι τους χρωστούν ήδη μισθούς.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Συνομοσπονδία, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000- 5.500 εργαζομένους ετησίως.