Ένα εκατομμύριο υπογραφές κατά της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-ΗΠΑ

Ένα εκατομμύριο υπογραφές κατά της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-ΗΠΑ

Σε κάρτα γενεθλίων στον Ζ.Κ.Γιούνκερ παραδόθηκαν οι υπογραφές από τους ακτιβιστές κατά της εμπορικής συμφωνίας.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία συμβολική διαμαρτυρία σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα αίτημα με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, με την ευκαιρία των 60ών του γενεθλίων.

Ο συνασπισμός «Σταματήστε την TTIP» («Stop TTIP»- τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων) όπου συμμετέχουν περίπου 320 οργανώσεις από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί το κείμενο αυτό με το οποίο καλεί τις Βρυξέλλες να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και να μπλοκάρουν την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά (CETA).

Σε διάστημα δύο μηνών αυτό το αίτημα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι.

Σήμερα μερικές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες παραδίδοντας συμβολικά στον Γιούνκερ, ο οποίος γεννήθηκε την 9η Δεκεμβρίου του 1954, μία «κάρτα γενεθλίων» που είχαν υπογράψει 1.101.539 άνθρωποι.

«Ο Γιούνκερ πρέπει να παραμείνει πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει να υπηρετεί το κοινό καλό και τους Ευρωπαίους πολίτες» δήλωσε ο Μάικλ Έφλερ, ένας εκπρόσωπος τύπου του «Stop TTIP».

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν πια να γίνονται μυστικές συμφωνίες. Αυτό που εξυπηρετεί το κοινό καλό είναι να προστατεύετε τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες και τις αξίες σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την εργασία και την υγεία έναντι των εμπορικών συμφερόντων».

Μία αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επρόκειτο να συναντηθεί με την επικεφαλής του γραφείου της Σεσίλια Μάλμστρεμ, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εμπορίου, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αναγνωρίσει στο συνασπισμό αυτόν το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ICE), που θα τη δέσμευε να δώσει συνέχεια στα αιτήματά τους.

Ως αντίδραση, το «Stop TTIP», όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων το κίνημα France Attac και το κόμμα των Πρασίνων, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο