Ένα φορο-σενάριο που θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων

Ένα φορο-σενάριο που θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων

Ωριμάζει η ιδέα για επιβολή του λεγόμενου «φόρου πλούτου» σε κινητή και ακίνητη περιουσία.

Σημαντικές ανατροπές αναμένεται να φέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή του λεγόμενου «φόρου πλούτου» όπου θα επιβάλλεται επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί ή καλύτερα θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ο παλαιός ΦΜΑΠ) ο οποίος όμως θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί.

Ο λεγόμενος «φόρος πλούτου» θα βασίζεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με τα στοιχεία που είχαν καταθέσει οι φορολογούμενοι την περίοδο 2017 – 2018 θα επιβάλλεται όχι μόνο στα ακίνητα αλλά και σε όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, έργα τέχνης, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ θα προβλέπει παράλληλα αφορολόγητα όρια και μειώσεις συντελεστών ακόμη και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράττει όσα και με τον ΕΝΦΙΑ, επομένως, θα υπάρξουν μεν μειώσεις στους συντελεστές του φόρου ακινήτων ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες, αλλά με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία τα έσοδα θα είναι όπως και σήμερα, 2,65 δις ευρώ, ίσως και ακόμη περισσότερα.

Όπως αναφέρει το in.gr, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος, με τα έσοδα που θα είχε, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μειώσεις άλλων φόρων, όπως π.χ. να μην πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, να υποχωρήσει ο συντελεστής στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 26% να δοθούν άλλες παροχές που έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση ποντάρει.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενεργοποίηση του μέτρου θα αποκαταστήσει πολλές αδικίες και θα αποκαλύψει μέτωπα φοροδιαφυγής που μπορούν να ελεγχούν.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια σημαντική φορολογική παρέμβαση προκειμένου να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια μειώσεις συντελεστών για επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, παροχή φοροαπαλλαγών για επενδύσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.