Ένα iPhone για το ταμπλό του αυτοκινήτου σας

Ένα iPhone για το ταμπλό του αυτοκινήτου σας

Δοκιμάσαμε το CarPlay της Apple στην Chevy Corvette...και ιδού τα αποτελέσματα. 

του Κέβιν Φίτσαρντ

Το CarPlay είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα, λόγω του απλού σχεδιασμού του. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε ένα απλοποιημένο iPhone στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Όταν η GM διαφημίζει την ηλεκτρονική τεχνολογία αυτοκινήτων μιας άλλης εταιρείας, κάνει ό,τι μπορεί για να βεβαιωθεί ότι το σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας δεν επισκιάζει την οδηγική απόλαυση. Η Corvette ήταν ένα από τα πρώτα 4G αυτοκίνητα της GM που έκανε το ντεμπούτο του φέτος και από τα πρώτα μοντέλα με την αναβάθμιση υποστήριξης τόσο του CarPlay όσο και του Android Auto της Google. Ήμουν ένας από τους λίγους που δοκίμασα το CarPlay στην Corvette με το δικό μου iPhone.

Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να εξηγήσω τί είναι και τι δεν είναι το CarPlay. Δεν είναι ένα πραγματικό λειτουργικό σύστημα για το αυτοκίνητο όπως το iOS για το iPhone. Στην πραγματικότητα, αν δεν συνδέσετε ένα iPhone στο αμάξι, ποτέ δεν θα καταλάβετε ότι είναι εξοπλισμένο με το CarPlay. Εκτός από τις εφαρμογές πλοήγησης που υπάρχουν στην οθόνη MyLink της Corvette υπάρχει και ένα εικονίδιο με την ένδειξη «Προβολή», όπου εμφανίζεται το CarPlay αφού συνδέσετε το iPhone σας στη θύρα USB του αυτοκινήτου. Παρόμοιο εικονίδιο θα χρησιμοποιείται επίσης για το Android Auto, το οποίο θα ενεργοποιείται όταν συνδεθεί μια συσκευή Android.

Ο τίτλος «Προβολή» μπορεί να ακούγεται αστείος, αλλά περιγράφει κυριολεκτικά το πώς λειτουργεί το CarPlay: Οποιοδήποτε κινητό iPhone συνδέεται με το αυτοκίνητο προβάλλει μια περιορισμένη έκδοση του iOS στην οθόνη infotainment και στη συνέχεια ενεργοποιείται ο έλεγχος μέσω της οθόνης αφής του αυτοκινήτου. Δεν υπάρχουν εγγενείς εφαρμογές iPhone στο αυτοκίνητο, το CarPlay τρέχει στην ουσία μέσα από το τηλέφωνό σας. Χρησιμοποιεί ακόμα το πρόγραμμα δεδομένων του iPhone για σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς και την πυξίδα και τους αισθητήρες GPS για τους χάρτες πλοήγησης της Apple.

Μόλις οι χρήστες συνδεθούν στο CarPlay, εμφανίζεται μια οθόνη που έχει οκτώ μεγάλα, αλλά πολύ οικεία, εικονίδια. Η πάνω σειρά είναι αφιερωμένη στις βασικές υπηρεσίες CarPlay της Apple: Τηλέφωνο, Μουσική, Χάρτες και Μηνύματα. Η κάτω γραμμή εμφανίζει ένα εικονίδιο ‘Now Playing’, και οι υπόλοιπες τρεις υποδοχές είναι για εφαρμογές CarPlay τρίτων εταιρειών, σε αυτή την περίπτωση: CBS News, audiobooks και iheartradio. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να σκρολάρουν ολόκληρη την οθόνη για να δουν άλλες εφαρμογές, όπως θα κάνανε και στο iPhone.

Στην κάτω αριστερή γωνία βρίσκεται ένα μεγάλο κουμπί για τη Siri, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει να είναι η κύρια μέθοδος πλοήγησης στο σύστημα. Όλες οι επιμέρους εφαρμογές έχουν τα ίδια γνωστά εικονίδια που θα βρείτε στο iPhone, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις μέρος των λειτουργιών τους λείπει. Για παράδειγμα, τα μηνύματα δεν εμφανίζουν πληκτρολόγιο στην οθόνη, αναγκάζοντάς σας να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία φωνητικής υπαγόρευσης της Siri.

Πολύ λίγες από τις εφαρμογές στο κινητό μου εμφανίστηκαν στο μενού του CarPlay, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν στο μέλλον. Οι προγραμματιστές πρέπει να πιστοποιούν τις εφαρμογές τους για CarPlay, κάτι που μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που ποτέ δεν θα ενσωματωθούν όπως το YouTube και το Netflix. Η Apple και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν να παρακολουθείτε βίντεο ενώ οδηγείτε.

Αν και η GM χρησιμοποιεί το CarPlay στα 4G αυτοκίνητα της, δεν χρειάζεστε σύνδεση 4G για να το χρησιμοποιήσετε. Το CarPlay συνδέεται με την κανονική σύνδεσή σας μέσω του iPhone και αντλεί από εκεί το πρόγραμμα δεδομένων σας.

Βρήκα το σύνολο της εγκατάστασης του CarPlay αρκετά εντυπωσιακό, όχι επειδή ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά του με συνεπήραν, αλλά ακριβώς επειδή δεν το έκαναν. Η χρήση του CarPlay ήταν σχεδόν ολόιδια με τη χρήση του iPhone μου. Δεν είναι μόνο το αίσθημα οικειότητας του CarPlay σημαντικό, αλλά και η προσβασιμότητά του. Η GM σχεδιάζει να κυκλοφορήσει περισσότερα αμάξια εφοδιασμένα με CarPlay και Android Auto τα επόμενα έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες πλοήγησης δεν θα είναι διαθέσιμες μόνο για τους αγοραστές ακριβών πακέτων ψυχαγωγίας αλλά για όποιον έχει smartphone.

Πηγή: fortune.com