Ένα μεγάλο deal ύψους 3,7 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι

Ένα μεγάλο deal ύψους 3,7 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι

Η LeasePlan, o παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση εταιρικών στόλων και υπηρεσιών μετακίνησης εξαγοράζεται από κοινοπραξία μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Και ενώ το καλοκαίρι φαινόταν αδιάφορο σε επίπεδο επιχειρηματικών εξελίξεων, ένα σημαντικό deal ύψους 3,7 δις ευρώ μέσα στον Ιούλιο ήρθε για να ταράξει τα νερά της αγοράς διαχείρισης εταιρικών στόλων και υπηρεσιών μετακίνησης.

Η LeasePlan, η οποία θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ηγέτης του κλάδου, εξαγοράστηκε από κοινοπραξία μακροπρόθεσμων επενδυτών, η οποία απέκτησε και την πλήρη κυριότητα του ομίλου. Μέχρι πρότινος ο κατά 100% μέτοχος της, ήταν η Global Mobility Holding B.V. , κοινοπραξία των εταιρειών Volkswagen Aktiengesellschaft και Fleet Investments B.V.

Το πρώτο βήμα αλλαγής διοίκησης έγινε και αυτό που απομένει είναι η σχετική έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και αντιμονοπωλιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, ώστε το deal να έχει ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Σε ότι αφορά το νέο επενδυτικό σχήμα, η κοινοπραξία αποτελείται από μια ομάδα μακροπρόθεσμων επενδυτών και περιλαμβάνει την PGGM- τον μεγαλύτερο ολλανδικό πάροχο συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, το ΑΤΡ- το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Δανίας, τη GIC Luxinva -μία εταιρεία εξ ολοκλήρου θυγατρική της Abu Dhabi Investment Authority, το Τμήμα Merchant Banking της Goldman Sachs και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η TDR Capital LLP.

Κάνοντας έναν απολογισμό των όσων έχει καταφέρει ο όμιλος LeasePlan στην μακρόχρονη πορεία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της LeasePlan, Vahid Daemi, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και με το νέο καθεστώς, ανέφερε πως από την ίδρυση της εταιρείας το 1963, μέχρι και σήμερα, ο όμιλος LeasePlan έχει αναπτυχθεί και καταστεί παγκοσμίως η ηγέτιδα εταιρεία διαχείρισης στόλου και μετακίνησης με ένα διεθνές δίκτυο που διαχειρίζεται περίπου 1,5 εκατομμύρια οχήματα διαφόρων κατασκευαστών και παρέχει παγκόσμιες υπηρεσίες διαχείρισης στόλου και μετακίνησης σε 32 χώρες.

«Η αλλαγή ιδιοκτησίας που ανακοινώθηκε σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εταιρεία μας, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους εμάς στη LeasePlan να συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας πορεία και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής και των στόχων μας. Θα παραμείνουμε πλήρως προσηλωμένοι στην παροχή υψηλής ποιότητας και καινοτόμων υπηρεσιών διαχείρισης στόλου για τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του το στέλεχος της PGGM, Eric-Jan Vink, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοπραξίας δήλωσε πως ως ηγέτης της αγοράς στην παγκόσμια επιχειρηματική διαχείριση του στόλου, η LeasePlan συνιστά μια ελκυστική μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία.

«Επενδύουμε στο μέλλον μιας εταιρείας με ένα απαράμιλλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, ένα εξαιρετικά καταρτισμένο και αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό και μια καλή στρατηγική για το μέλλον, υπό εξαιρετικά έμπειρη διοίκηση. Η Κοινοπραξία προσβλέπει στην υποστήριξη της διοικητικής ομάδας, δεδομένης της στόχευσης της για ανάπτυξη της επιχείρησης.»

Υπενθυμίζεται πως το 2014 ο όμιλος εμφάνισε στο σύνολο του ενεργητικού αύξηση 3%, αγγίζοντας τα 19,7 δισ. ευρώ και καθαρό κέρδος αυξημένο κατά 14%, στα 372 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση κατεγράφη και στον αριθμό των υπό διαχείριση οχημάτων περνώντας από τα 1.370.000 οχήματα που ήταν το 2013, στα 1.420.000 την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία ήταν εξίσου θετικά και από την ελληνική αγορά στην οποία ο όμιλος δραστηριοποιείται από το 2003. Το 2014 η LeasePlan επέκτεινε στη χώρα μας τον εταιρικό της στόλο στα 12.650 υπό διαχείριση αυτοκίνητα, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο των πελατών της, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 1.700 εταιρείες και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της στα 82 άτομα, ενώ από το 2010 μέχρι και το 2014, ο κύκλος εργασιών της έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 29,5%.