Ένα πάνθεον Αφρο-αμερικανών θεών από τον Τάιλον Σόγερ

Ο καλλιτέχνης εστιάζει στην αφροαμερικανική ιστορία στο πλαίσιο της αμερικανικής κουλτούρας.

«Είχαμε τα Δικαιώματα του Πολίτη, και πολλούς τους οποίους εξιδανικεύαμε, ιδιαίτερα στην κοινότητα των Μαύρων, τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι οι θεοί» λέει ο εικαστικός Τάιλον Σόγερ. Και στη γκαλερί N’Namdi Center for Contemporary Art στο Ντιτρόιτ συγκέντρωσε ένα πάνθεον Μαύρων θεών.

Στη σειρά έργων του έδωσε την ονομασία «Αμερικανοί Θεοί», δανειζόμενος τον τίτλο του μυθιστορήματος του Νιλ Γκάιμαν. «Ο Νιλ Γκάιμαν είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς» εξομολογήθηκε ο Σόγερ, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα Hyperallergic. «Όπως στο βιβλίο, στο οποίο οι θεοί καταλήγουν στην Αμερική, και τότε κατά έναν τρόπο παραμένουν εκεί… σκεφτόμουν τους Μαύρους που τους έφεραν εδώ, χωρίς τη θέλησή τους, με πολύ όμοιο τρόπο».

Σε ένα έργο με τίτλο «Class Photo III», ο Σόγερ παρουσιάζει πέντε κολεγιόπαιδες σε ομαδική φωτογραφία της τάξης, καθισμένους, κρατώντας ο καθένας μια μάσκα του προσώπου του αξέχαστου – βαθιά ανθρώπινου – συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν. Στο «Class Photo II», οι φιγούρες κρύβουν το πρόσωπό τους με μια μάσκα του προσώπου της Νίνα Σιμόν. Στο έργο «Μετα-ελπίδα», μια ανθρώπινη φιγούρα, με γυρισμένη σε εμάς την πλάτη, πίσω από την οποία με το δεξί χέρι του κρατά μια μάσκα του Μπαράκ Ομπάμα, είναι σαν ξαπλωμένο πάνω στην αμερικανική σημαία. Οι λευκές οριζόντιες λωρίδες της Αστερόεσσας φιλοξενούν φωτογραφίες της Μαύρης Αμερικής.

«Σκεφτόμενος όλα αυτά τα οποία θεωρούμε ότι συνδέονται με τις ΗΠΑ – τη μηλόπιτα, το χοτ ντογκ, το μπέιζμπολ – όλα αναφέρονται σε αυτόν τον πολύ ευρωπαιοκεντρικό τρόπο με τον οποίο δείχνουν την υπερηφάνεια στις ΗΠΑ. Έτσι όμως, παραλείπονται τα αρνητικά που έχουν συμβεί. Τι συμβαίνει όταν βάλεις τους Μαύρους στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούμε «Americana»;» αναρωτιέται ο Τάιλον Σόγερ.

Φωτογραφία: Tylon Sawyer

Δείτε ακόμη: Δεν θα πιστέψετε τι βρέθηκε κάτω από πίνακα του Πικάσο στην Ιαπωνία