Ένα …παιχνιδάκι για το χιόνι αξίας 125.000 δολαρίων

Ένα …παιχνιδάκι για το χιόνι αξίας 125.000 δολαρίων
EVERGREEN, CO, DECEMBER 1, 2003 - Deputy Mike Sensano drives the Jefferson County Sheriff's 12-person Sno-Cat at Squaw Pass on Monday. The office has bought the Sno-Cat (the old one seated 4 people) for a fraction of the usual price. ($40,000) During last March's monster blizzard, the Jefferson County Sheriff's Office Sno-Cat threw a rod, toasting the engine, as deputies responded to rescue calls, delivered medicine and performed other services for people snowbound in the foothills. (THE DENVER POST PHOTO BY HYOUNG CHANG) (Photo By Hyoung Chang/The Denver Post via Getty Images)

Το όχημα αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του χιονιού με «γερά πορτοφόλια».

Το Tucker Sno-Cat είναι μια σταθερή αξία στη συλλογή …«παιχνιδιών» των πλουσίων που τους αρέσει να περνάνε χρόνο στα χιονισμένα βουνά.

Πρόκειται για ένα όχημα που πατάει σε τέσσερις ερπύστριες, σαν τανκ, και κινείται με ευελιξία σε χιόνι μεγάλου βάθους. Η καμπίνα των επιβατών είναι βαμμένη μ’ ένα βιομηχανικό πορτοκαλί χρώμα που κάνει μια έντονη αντίθεση με το κατάλευκο τοπίο.

Το Tucker, όπως όλα τα πετυχημένα οχήματα, είναι κάτι μεταξύ σοβαρού μηχανήματος – φτιαγμένου για μια συγκεκριμένη δουλειά – και παιδικού παιχνιδιού – φτιαγμένου για διασκέδαση. Είναι πολύ δύσκολο να το δεις και να μην νοιώσεις την ανάγκη να σκαρφαλώσεις και να το οδηγήσεις μέσα στο χιόνι.

Ο Mark Abma, επαγγελματίας σκιέρ, γνωρίζει καλά την αίσθηση αυτή. Για χρόνια, έβλεπε ένα παλιό Tucker να σκουριάζει στην αυλή του μαγαζιού ενός φίλου του. Και αποφάσισε να το «αναστήσει». «Αναρωτιόμουν επί δέκα χρόνια τι θα απαιτείτο για να το φτιάξουμε» λέει. «Τελικά αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε».

Με τη βοήθεια πολλών εθελοντών, ο Abma πέρασε πέντε μήνες και ξόδεψε σχεδόν 800 εργατοώρες για να αποκαταστήσει το 48 ετών μηχάνημα. Και πλέον το χρησιμοποιεί για να κάνει βόλτες στη Βρετανική Κολομβία μέσα στα χιόνια.«Είναι ένα είδος κινητής κατασκήνωσης», λέει. «Είναι σίγουρο ότι δεν το χρησιμοποιείς για να πας κάπου γρήγορα». Και έχει δίκιο, καθώς η ταχύτητα του Tucker δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για καινούργια και χρησιμοποιημένα Tucker Sno-Cats αυξάνεται, καθώς οι πλούσιοι ιδιοκτήτες γης σπεύδουν να προμηθευτούν ένα για να διασχίζουν τα κτήματά τους. Επίσης, στο αγοραστικό κοινό του οχήματος συγκαταλέγονται συλλέκτες και φανατικοί του χιονιού και του σκι. Στον κόσμο των μεταφορών, η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων είναι μία από τις πιο συναρπαστικές εξειδικευμένες αγορές σήμερα.

Η Tucker, με έδρα στο Όρεγκον, κλείνει 75 χρόνια παρουσίας στην αγορά οχημάτων χιονιού. Και το κατόρθωμά της γίνεται ακόμα πιο αξιοθαύμαστο αν σκεφτούμε ότι μέσα στα χρόνια αρκετοί ανταγωνιστές της Tucker αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγορά.

Σήμερα, η εταιρεία παράγει 50 με 100 οχήματα ετησίως και διοικείται από τη Marilee Tucker Sullivan, εγγονή του ιδρυτή E.M. Tucker. «Είμαστε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μια εξειδικευμένη αγορά» λέει, «κι αυτό έχει δουλέψει μια χαρά για μας».