Ένα πολυβραβευμένο κρητικό οινοποιείο

Ένα πολυβραβευμένο κρητικό οινοποιείο

Το οινοποιείο Ντουράκη είδε τα κρασιά του να διακρίνονται ανάμεσα σε 14.362 συμμετοχές παγκοσμίως.

Όχι ένα αλλά δύο ήταν τα μετάλλια που κέρδισε το οινοποιείο Ντουράκη στα Decanter World Wine Awards, τα οποία θεωρούνται ο πιο έγκυρος και σημαντικός διαγωνισμός οίνου της Ευρώπης καθώς και ένας από τους σημαντικότερους του κόσμου! Φέτος η συμμετοχή των οινοποιών που προσφέρουν το σύγχρονο «νέκταρ» ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μιλάμε για  14.362 συμμετοχές από όλο τον κόσμο από 52 συνολικά χώρες. Η αξιολόγηση έγινε από 219 ειδικούς στο κρασί από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 Masters of Wine και 13 Master Sommeliers.

Οι οινοποιοί από την Κρήτη κέρδισαν ένα ασημένιο μετάλλιο για το Euphoria Romeiko και έναν έπαινο για τον Λύχνο Λευκό από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας βιδιανό.

Το Euphoria Douraki 2013 από λιαστά σταφύλια ποικιλίας Ρωμέικο, είναι ένας οίνος φυσικώς γλυκύς.

Διακρίνεται για την εξαιρετική πυκνότητα αρωμάτων από λουλούδια και εσπεριδοειδή (νεράντζι, μανταρίνι, πράσινο λεμόνι, κίτρο), καραμέλας βουτύρου και μελιού, αλλά και την  πλούσια γεύση του, στην οποία είναι έχουν εξισορροπηθεί γλυκύτητα και οξύτητα. Σημειώνεται πως τα σταφύλια της ποικιλίας Ρωμέικο απλώνονται στον ήλιο για εννιά ημέρες, για μερική αποξήρανση και όπως δείχνουν τα στοιχεία η ποικιλία Ρωμέικο φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ανεβαίνει σε θέσεις στον Οινικό χάρτη και να αποτελεί πια ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Κρήτης.

Όσο για το δεύτερο κρασί που διακρίθηκε, «Λύχνος Λευκός 2013», είναι οίνος από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας της ποικιλίας βιδιανό: μία από τις πιο αξιόλογες γηγενείς λευκές της Κρήτης. Χρυσοπράσινος με γοητευτική σύνθεση λεπτών ποικιλιακών αρωμάτων με κύρια τα ανοιξιάτικα λουλούδια(τριαντάφυλλο, γαρίφαλο και νότες λεμονιού).

Το οινοποιείο Ντουράκη μετρά 26 χρόνια ζωής, βρίσκεται στον ορεινό Αλίκαμπο της Κρήτης από το 1988 και συνιστά πρωτοβουλία ενός καταξιωμένου οινολόγου, του κ. Ανδρέα Ντουράκη. Κουβαλώντας οινολογικές γνώσεις αλλά και εμπειρίες από ξένα και ελληνικά οινοποιεία και με πολύ μεράκι ξεκίνησε να καλλιεργεί τα πατρικά του αμπέλια και να οινοποιεί.

Στο χώρο που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου υπήρχε ένα αρχαίο πατητήρι που έκανε τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού να μοιάζει με ιεροτελεστία. Τα αμπέλια είναι διάσπαρτα και μικρής έκτασης, σε έδαφος επικλινές και πετρώδες ανάμεσα στο κρητικό πέλαγος και στις πλαγιές των Λευκών Ορέων.

Τα τελευταία χρόνια παράγει περίπου 120.000 φιάλες τον χρόνο με περισσότερες από 12 ετικέτες κρασιού. Επιπρόσθετα, ο χώρος του Οινοποιείου είναι επισκέψιμος με περισσότερους από 10.000 επισκέπτες τον χρόνο ενώ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κάθε χρόνο φιλοξενούνται εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες αλλά και συναυλίες. Κι επειδή συστατικό στοιχείο της επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι η εξωστρέφεια, ο κ. Ντουκάκης εξάγει το 20% της παραγωγής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό το οποίο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του το οινοποιείο, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, οι κατάλληλα διαμορφωμένοι και υπερσύγχρονα εξοπλισμένοι χώροι, η πιστοποίηση ISO 22000, αλλά και η διατήρηση των ηθών και των εθίμων της πλούσιας ιστορίας της Κρήτης αλλά και του Μινωικού πολιτισμού, είναι στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάνουν το καλύτερο για το νέκταρ των Θεών.

Διαβάστε ακόμη:

Deal 50 εκατ. δολαρίων για εξαγωγή ελληνικών κρασιών στην Κίνα

Τα μυστικά του Ήφαιστου κρυμμένα σε ένα μπουκάλι κρασί

Το ελληνικό κρασί που «μέθυσε» το εξωτερικό