Ένα «πράσινο» θέρετρο στην Ισπανία

Ένα «πράσινο» θέρετρο στην Ισπανία

Ένας δημοφιλής ισπανικός τουριστικός προορισμός δίνει το παράδειγμα για την παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας.

Η Τσικλάνα ντε λα Φροντέρα είναι ένα θέρετρο στο νοτιοδυτικό άκρο της Ισπανίας, με μεγάλα καταπράσινα γήπεδα γκολφ και δενδοφυτευμένες παραλίες, που πρόσφατα προσέθεσε άλλη μια «πράσινη» επιχείρηση στα αξιοθέατά του: το πρώτο εργοστάσιο παγκοσμίως που μετατρέπει τα απόβλητα σε καθαρή ενέργεια.

Οι εγκαταστάσεις στην περιοχή χρησιμοποιούν υγρά απόβλητα και το φως του ήλιου για να παράξουν βιοκαύσιμα από άλγη, ως μέρος ενός σχεδίου προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και μείωσης της εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Η χρήση της άλγης για παραγωγή βιομάζας -που κάποτε χαρακτηρίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα ως το καύσιμο του μέλλοντος- έχει απορριφθεί από ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες ποσότητες ενέργειας, νερού και χημικών που απαιτούνται, κάνουν την διαδικασία μη βιώσιμη.

Το έργο στην Τσικλάνα, που αποκαλείται «All-gas» για να ακούγεται ως «algas» -σημαίνει φύκια στα ισπανικά- έχει στόχο να τους διαψεύσει και να γίνει το πρώτο δημοτικό εγχείρημα που θα χρησιμοποιεί άλγη ως πηγή βιομάζας. Παρότι άλλες βιομηχανίες, όπως οι ζυθοποιίες ή οι χαρτοποιίες, παράγουν βιοκαύσιμα από ανακύκλωση νερού για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες, η All-gas είναι η πρώτη που καλλιεργεί άλγη από λύματα με συστηματικό τρόπο για την παραγωγή βιοενέργειας σε τέτοιες ποσότητες ώστε να διατίθεται και για άλλες χρήσεις, όπως τα αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα της παραγωγής είναι ένα βιοκαύσιμο, του οποίου η χρήση προτιμάται σε λεωφορεία και απορριμματοφόρα γιατί είναι πιο καθαρό.

Διαβάστε ακόμη: Μία «παγωμένη» ενεργειακή κούρσα

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της All-gas, η Aqualia είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση νερού στον κόσμο, με μεγαλομέτοχο την εταιρεία FCC, που ελπίζει να αναπληρώσει μέσω αυτών των δραστηριοτήτων τις ζημιές που έχει υποστεί από την ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα στην Ισπανία. Το σχέδιο της All-gas χρηματοδοτείται κατά τα δυο τρίτα από ευρωπαϊκά προγράμματα, που ενισχύουν προσπάθειες αποτελεσματικής χρήσης του μεθανίου από βιομάζα άλγης ως καύσιμα για αυτοκίνητα και φορτηγά.

Το εργοστάσιο στην Τσικλάνα, που βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική φάση, προβλέπεται ότι θα μπορεί να προμηθεύσει με καύσιμα το πρώτο αυτοκίνητο μέχρι τον Δεκέμβριο. Θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2015, οπότε στοχεύει να μπορεί να παράγει τρεις τόνους άλγη ανά δέκα εκτάρια γης -δηλαδή όσο δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου- προκειμένου να παράξει ετησίως βιοκαύσιμα αξίας 100.000 ευρώ, όσα χρειάζονται περίπου διακόσια αυτοκίνητα ή δέκα απορριμματοφόρα για ένα χρόνο. Το μοντέλο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον κι άλλων μικρών δήμων της νότιας Ισπανίας, με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους και με αρκετή γη στη διάθεσή τους για την κατασκευή των λιμνών άλγης.

Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία: Το νέο ανερχόμενο αστέρι στην ηλιακή ενέργεια