Ένα προϊόν από τα «σπλάχνα» της ελληνικής γης

Ένα προϊόν από τα «σπλάχνα» της ελληνικής γης

Η McCain Hellas δημιουργεί ένα ελληνικό κοινωνικό προϊόν στην κατηγορία των φρέσκων λαχανικών.

Το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε για ακόμα μια φορά ο πολυεθνικός κολοσσός Mc Cain, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένης – προτηγανισμένης πατάτας στον κόσμο που κατέχει το 1/3 του συνόλου της αγοράς παγκοσμίως. Έπειτα από αρκετές δεκαετίες επιτυχημένης παρουσίας στη χώρα μας, η διοίκηση της Mc Cain Hellas γίνεται αρωγός σε μια επιχειρηματική προσπάθεια που στόχο έχει την έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην αύξηση της απασχόλησης των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γεωργίας και δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ελληνικό κοινωνικό προϊόν στην κατηγορία των φρέσκων λαχανικών, το οποίο καλλιεργείται πλέον επί ελληνικού εδάφους και πληροί τα στάνταρντ ενός προϊόντος ανώτερης ποιότητας.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της McCain για την Ελλάδα, η οποία έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών και σε άλλες χώρες του εξωτερικού που εξασφάλισαν στους εμπλεκόμενους αγρότες και τις οικογένειες τους, όχι μόνο τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά και τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Το όνομα του προϊόντος που θα βγαίνει από τα «σπλάχνα» της ελληνικής γης είναι «καρπός φροντίδας» και όπως ανέφερε ο Γιώργος Γκόνος, Managing Director McCain Southeastern Europe αποτελεί την απάντηση της αμερικανικών συμφερόντων Mc Cain για την ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει κρίση αξιών, αλλά και συρρίκνωση των οικονομικών της μεγεθών.

Προτεραιότητα γίνεται ο Έλληνας αγρότης και η παροχή κινήτρων προς αυτόν προκειμένου να παραμείνει και να καλλιεργήσει την πατάτα στον τόπο του. Δίνεται κυρίως έμφαση στην υποστήριξη μικρών αποκλεισμένων αγροτών, αλλά και νέων ανέργων που επέστρεψαν στον τόπο τους με αντικείμενο την καλλιέργεια της φρέσκιας πατάτας.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, επελέγη το εύφορο χώμα της Αλμωπίας στο νομό Πέλλας ως το καταλληλότερο για την καλλιέργεια πατάτας με υψηλή διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα στο χωριό Νότια, η McCain βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με 25 καλλιεργητές, φροντίζοντας να έχουν τους ποιοτικότερους, πιστοποιημένους σπόρους, τις καλύτερες υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία, οικονομική ρευστότητα, αλλά και εκπαίδευση σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να μπορούν με το μεράκι τους να παράγουν το προϊόν του τόπου τους, που στόχο έχει να μπει σε όλα τα σπίτια της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εν λόγω πρωτοβουλία εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του Δικτύου CSR Hellas, καθώς και της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία και εκπονήθηκε τεχνική μελέτη πανελλήνιας εμβέλειας για τον εντοπισμό της περιοχής εφαρμογής με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και εδαφολογικά. Το δικό τους λιθαράκι στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας της περιοχής της Μακεδονίας βάζουν επίσης το Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Τράπεζα Πειραιώς, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και η BASF.

Όσο για το πότε ο Έλληνας καταναλωτής θα είναι σε θέση να απολαύσει την πρώτη φρέσκια πατάτα που θα φέρει την υπογραφή της Mc Cain Hellas, η συγκομιδή της πρώτης παραγωγής του «καρπού φροντίδας» έχει προγραμματιστεί στα τέλη Αυγούστου και το προϊόν αναμένεται να βρίσκεται προς πώληση σε 4 καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.