Ένα τσαμπί σταφύλια που αξίζει 8.200 δολάρια

Ένα τσαμπί σταφύλια που αξίζει 8.200 δολάρια

Η τρέλα των Ιαπώνων για την ποικιλία Ruby Roman εκτοξεύει την τιμή του στα ύψη.

Όταν αναφερόμαστε σε αγορές πολυτελών ειδών συνήθως μιλάμε για κάποιο εντυπωσιακό κόσμημα ή ίσως ένα ακριβό ρολόι. Εκτός και αν μιλάμε για την Ιαπωνία. Εκεί όπου ένα τσαμπί σταφύλια μπορεί να πωληθεί έως 8.200 δολάρια.

Σε έναν παροξυσμό, που θυμίζει κάτι από τη μανία για τις τουλίπες πίσω στο μακρινό 1600, οι τιμές των σταφυλιών της ποικιλίας Ruby Roman στην Ιαπωνία συνεχίζουν να εκτοξεύονται στα ύψη. Πρόκειται για μια ποικιλία που επιλέχθηκε για καλλιέργεια από τους Ιάπωνες εξαιτίας της  γλυκύτητας και της χαμηλής οξύτητας της, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια ενώ τα πρώτα σταφύλια βγήκαν προς πώληση το 2008.

Από τότε, οι τιμές τους συνεχίζουν να αυξάνονται. Ένα τσαμπί το 2008 άξιζε γύρω στα 910 δολάρια. Μέχρι το 2011 η τιμή είχε εκτοξεύθηκε στα 6.400 δολάρια.

Η τελευταία τιμή-ρεκόρ για ένα τσαμπί της ποικιλίας Ruby Roman σκαρφάλωσε στα επίπεδα των 8.000 δολαρίων χάρη στην προσφορά ενός Ιάπωνα σεφ, ο οποίος σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα σταφύλια ως επιδόρπιο. Όπως αναφέρει μάλιστα η WSJ, το τσαμπί των 8.200 δολαρίων περιείχε 26 ρόγες σταφυλιού, κάτι που σημαίνει πως η κάθε ρόγα άξιζε 315 δολάρια.