Ένα βήμα πιο κοντά για τη θεραπεία του διαβήτη

Ένα βήμα πιο κοντά για τη θεραπεία του διαβήτη
NAPLES, ME - MAY 30: Kate Hall checks her blood sugar between events at the Western Maine Conference track meet at Lakes Region High School in Naples, ME on Saturday, May 30, 2015. Hall is diabetic and has to regularly monitor her blood sugar levels, especially during days when she competes. (Photo by Whitney Hayward/Portland Press Herald via Getty Images)

Μια θεραπεία για τον διαβήτη Τύπου 1 δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς.

Η Johnson & Johnson ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία θεραπείας του διαβήτη ViaCyte για να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας θεραπείας με βάση τα βλαστικά κύτταρα, όπως πρώτα ανέφερε το Associated Press. Οι εταιρείες λένε ότι πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που έφτασε στο στάδιο των δοκιμών σε ασθενείς.

Η θεραπεία, η οποία δοκιμάζεται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών με διαβήτη Τύπου 1, συνίσταται στην τοποθέτηση μιας μικρής κάψουλας κάτω απ’ το δέρμα, η οποία περιέχει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη φτιαγμένα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Οι κάψουλες λειτουργούν ως τεχνητό πάγκρεας, παράγοντας ινσουλίνη σε σώματα διαβητικών που δεν μπορούν να τα παραγάγουν.

Αν το στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους είναι αποτελεσματικό, η θεραπεία θα μπορεί να είναι διαθέσιμη σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 σε «κάποια» χρόνια, αναφέρει το AP. Τελικά, και ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη θεραπεία.

Για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία ενεργητικού τους οι δύο εταιρείες, η ViaCyte εξαγόρασε την Janssen BetaLogics, εταιρεία της Jonshon & Johnson που εστιάζει στον διαβήτη, αποκτώντας έτσι αποκλειστικά δικαιώματα σε 145 πατέντες και 565 επικείμενες αιτήσεις για πατέντες. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

«Για πάνω από μια δεκαετία, η BetaLogics και η ViaCyte εργάζονται ανεξάρτητα πάνω σε μια θεραπεία του διαβήτη που βασίζεται σε βλαστικά κύτταρα». ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ViaCyte, Πολ Λάικιντ. «Ανυπομονούμε να προσφέρουμε νέες, αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτή τη δύσκολη πάθηση».