Ένα βήμα πιο κοντά ο Μπερνάρ Αρνό στον τίτλο του «Πλουσιότερου Ανθρώπου στον Κόσμο»

Ένα βήμα πιο κοντά ο Μπερνάρ Αρνό στον τίτλο του «Πλουσιότερου Ανθρώπου στον Κόσμο»
French luxury group LVMH Chairman and CEO Bernard Arnault attends the inaugural visit of the French prime minister to the Guerlain production centre "La Ruche" in Chartres, central France, on February 6, 2015. AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT / AFP / GUILLAUME SOUVANT (Photo credit should read GUILLAUME SOUVANT/AFP/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξαγορά του οίκου Tiffany από τη LVMH απογείωσε την μπάνκα του Γάλλου δισεκατομμυριούχου.

του Adrian Croft

Η LVMH του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Bernard Arnault εξαγόρασε το διάσημο αμερικανικό brand κοσμημάτων Tiffany για 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, προσθέτοντας ακόμη ένα παγκοσμίου φήμης πολυτελές εμπορικό σήμα στη ήδη υπάρχουσα γκάμα brand της. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά προς τον τίτλο του «πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο».

Ο κομψός 70χρονος Arnault έχει αποκτήσει ψευδώνυμα όπως ο «λύκος με το κασμίρ» και ο «αυτοκράτορας της πολυτέλειας» κατά τη διάρκεια μιας πορείας γεμάτης από σκληρές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Στην πορεία αυτή, πήρε και μετέτρεψε μια γεμάτη προβλήματα γαλλική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας στον μεγαλύτερο όμιλο πολυτελών ειδών στον κόσμο, αξίας 200 δισ. ευρώ.

Πλέον, προσθέτει το Tiffany, φημισμένο από την ταινία της Audrey Hepburn, Πρωινό στο Τίφανις (1961), σε μια λίστα 75 διάσημων ετικετών, συμπεριλαμβανομένων των brands μόδας και δερμάτινων ειδών Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi και Celine, των brands αρωμάτων Givenchy και Guerlain, των brands ρολογιών Bulgari, Hublot και TAG Heuer, και του brand σαμπάνιας Dom Perignon.

Ο Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires, ο οποίος προσδιορίζει την περιουσία του στα 100 δισ. δολάρια, λίγο πίσω από τον Bill Gates της Microsoft και τον Jeff Bezos της Amazon, και πολύ πιο μπροστά από τον Warren Buffett. Σύμφωνα με το Forbes, μάλιστα, ο Arnault είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος με περιουσία 106,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι η τρομακτική πορεία ανόδου του Γάλλου βαρόνου των πολυτελών ειδών.

Ο πλούτος του Arnault βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην συμμετοχή της οικογένειάς του στην LVMH με μερίδιο 47%.

Οι άριστες επιδόσεις της LVMH – χάρη σε μεγάλο βαθμό στις επιθετικές συμφωνίες που κλείνει ο Arnault – έχουν οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 55% μέχρι στιγμής φέτος, ωθώντας τον προσωπικό του πλούτο στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι δύο γνωστοί Αμερικανοί ηγέτες της τεχνολογίας. Εάν η Tiffany τα πάει καλά κάτω από τα φτερά της LVMH, θα μπορούσε να ενισχύσει την περιουσία του Arnault ακόμη περισσότερο.

Η είδηση του κλεισίματος της συμφωνίας, χάρη στη βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλλε η LVMH για την Tiffany, ώθησε προς τα πάνω τις μετοχές της γαλλικής εταιρείας κατά 2% τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον πλούτο της οικογένειας Arnault κατά 1,9 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Tiffany ανέβηκαν κατά 6%, προσεγγίζοντας ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Τα τελευταία τρία χρόνια, η τιμή της μετοχής της έχει εκτοξευθεί κατά σχεδόν 200%, καθώς ο τομέας των πολυτελών ειδών εξακολουθεί να επιτυγχάνει φοβερές επιδόσεις.

«Έχουμε τεράστιο σεβασμό και θαυμασμό για την Tiffany και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτό το κόσμημα με την ίδια αφοσίωση και δέσμευση που έχουμε επιδείξει σε όλα μας τα brands», ανέφερε ο Arnault σε δήλωσή του.