Ένα βήμα πριν μια ιστορική αλλαγή στη τουριστική βιομηχανία

Ένα βήμα πριν μια ιστορική αλλαγή στη τουριστική βιομηχανία
epa04813679 A poster with the Kuoni Group logo during a press conference for Kuoni Group regarding the successful sale of its European tour operating activities, in Zurich, Switzerland, 22 June 2015. EPA/ENNIO LEANZA

Η επικείμενη πώληση της Kuoni αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα που κρατούν εδώ κι έναν αιώνα.

Με την ταξιδιωτική εταιρεία Kuoni «φλερτάρει» ο Όμιλος private equity EQT και όπως όλα δείχνουν βρίσκονται πολύ κοντά για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας που θα γυρίσει νέα σελίδα για την ιστορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού πάνω από έναν αιώνα.

Το τελευταίο διάστημα η Kuoni είχε βγει στο «κυνήγι» αναζητώντας πιθανούς αγοραστές που θα την έβγαζαν από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου η διοίκηση της Kuoni να βάλει «φρένο» στις προβληματικές της δραστηριότητές, που επλήγησαν από τον ανταγωνισμό των ηλεκτρονικών προσφορών ταξιδίων και των ταραχών στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Ο ελβετικών συμφερόντων όμιλος επιβεβαίωσε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι η EQT έχει αναδειχθεί ως η προτιμώμενη εταιρεία μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία σχετικά με πιθανή προσφορά εξαγοράς του και άλλες στρατηγικές επιλογές, και πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. «Σε αυτό το στάδιο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και δεν μπορεί να υπάρξει καμία βεβαιότητα ότι θα γίνει μια προσφορά, ούτε ως προς τους όρους με τους οποίους θα γίνει κάθε προσφορά».

Στο άκουσμα της είδησης και της αναπαραγωγής της από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, υπήρξε και η αναμενόμενη χρηματιστηριακή αντίδραση με τις μετοχές της Kuoni να καταγράφουν την περασμένη Πέμπτη άνοδο της τάξης του 6,7% αποτιμώντας το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 1,25 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη μεταβίβαση της γνωστής ταξιδιωτικής εταιρείας και εκτιμούν πως η πώλησή της θα φέρει ανακατατάξεις στην τουριστική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2015 η Kuoni προέβη, λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό, στην πώληση των τμημάτων που αφορούσαν τις ταξιδιωτικές δραστηριότητες σε Ευρώπη και Ασία, ενώ διατήρησε τις μονάδες ταξιδιωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας θεώρησης βίζα, η οποία κανονίζει την έκδοση αδειών για ταξίδια κυβερνήσεων και εταιρειών. Επίσης, αναδιάρθρωσε εκτενώς το ιδιαίτερα ζημιογόνο τμήμα της, Global Travel Services (GTS).

Σε ότι αφορά την EQT, λειτουργεί από το 1994 ως εταιρεία συμβούλων επενδύσεων και βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ραγδαία εξάπλωσή της στις αγορές του εξωτερικού. Από τη Στοκχόλμη, όπου και ξεκίνησε, σήμερα η ανάπτυξή της είναι τέτοια που της επιτρέπει να διατηρεί γραφεία σε Ελσίνκι, Μόναχο, Ζυρίχη, Χονγκ Κονγκ, Όσλο, Σαγκάη, Νέα Υόρκη, Βαρσοβία, Λονδίνο, Σιγκαπούρη και Μαδρίτη.