Ενάρξεις επιχειρήσεων: Προβάδισμα για Αττική, delivery και e-commerce

Ενάρξεις επιχειρήσεων: Προβάδισμα για Αττική, delivery και e-commerce
Κόσμος περπατά μπροστά από κλειστά καταστήματα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λιγότερα λουκέτα και περισσότερα εγκαίνια - Εντυπωσιακή αύξηση νέων επιχειρήσεων στην Αττική δείχνουν στοιχεία των επιμελητηρίων - Διατηρούν τη δυναμική τους πανελλαδικά οι κλάδοι delivery και e-commerce σύμφωνα με στοιχεία της LinkedBusiness.

Εντυπωσιακή άνοδο στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για την Περιφέρεια Αττικής, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 ενώ στοιχεία για την υπόλοιπη Ελλάδα αναδεικνύουν μεν τις διαφορετικές ταχύτητες στην αγορά επιβεβαιώνουν δε την ισχυρή δυναμική – και μετά τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία – κλάδων όπως το delivery και το e-commerce.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής από τη Κ.Ε.Ε.Ε., το εννεάμηνο του έτους συστάθηκαν 13.984 νέες επιχειρήσεις και διέκοψαν 2.684 τη λειτουργία τους στην Αττική. Δηλαδή, η αναλογία εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στα έξι Επιμελητήρια του Λεκανοπεδίου είναι πέντε προς μία.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ενάρξεις αφορούν εταιρείες του λιανικού εμπορίου. Από τις 13.984 επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή οι 1.833 είναι λιανικού εμπορίου, 1.175 αφορούν δραστηριότητα εστίασης, 1.150 χονδρικό εμπόριο, 1.079 διαχείριση ακίνητης περιουσίας, 788 παροχή συμβουλών διαχείρισης, 552 παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και κλιματισμού, 522 εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες, 537 κατασκευές κτιρίων, 469 προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και 402 παροχή προσωπικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία από την παρουσίαση που έκανε στο Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Α. ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι «εν μέσω πανδημίας, οι Έλληνες επιχειρηματίες προχωρούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με δεδομένη την σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται, είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο για την επιχειρηματικότητα στην Αττική».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της LinkedBusiness η συνολική εικόνα αναφορικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, περιγράφεται συνοπτικά με μείωση κατά -12% πανελλαδικά. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη παρουσίασαν μικρή ενίσχυση στις ιδρύσεις κατά 7% και 17% αντίστοιχα ενώ οι ιδρύσεις στην υπόλοιπη χώρα εμφανίζουν σημαντική επιβράδυνση -24%.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 52% στις ιδρύσεις επιχειρήσεων ενώ τον Μάιο η αύξηση ήταν 86% αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σύγκριση γίνεται με την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Οι τάσεις που αναδείχθηκαν στα lockdown παραμένουν 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι διατηρούν τη δυναμική τους κλάδοι όπως το delivery και το e-commerce. Σύμφωνα με τα στοιχεία της LinkedBusiness σήμερα λειτουργούν περίπου 15.100 επιχειρήσεις delivery και κατανέμονται περίπου κατά 46% στην Αττική. Μάλιστα σχεδόν δύο στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν το delivery ως κύρια δραστηριότητα. Ο ρυθμός ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στην κατηγορία αυτή διαμορφώνεται σε 97% σε ετήσια βάση. Στις ιδρύσεις προηγούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και οι Κυκλάδες (σε απόλυτα νούμερα). Σε σχετικά νούμερα, προηγείται η Ευρυτανία και έπονται η Πιερία και η Άρτα, καθώς οι ιδρύσεις έτους αποτελούν το 27%, 21% και το 20%, αντίστοιχα του πληθυσμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων delivery στις περιοχές αυτές.

Επίσης ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στο e-commerce διαμορφώνεται σε 67%, με πάνω από 22.600 επιχειρήσεις να αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα και να κατανέμονται κατά 60% περίπου στην Αττική, με 10% στη Θεσσαλονίκη και 30% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πάνω από μία στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν τις υπηρεσίες e-commerce ως κύρια δραστηριότητα. Σημειώνεται επίσης ότι στις ιδρύσεις προηγούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο (σε απόλυτα νούμερα). Σε σχετικά νούμερα, προηγείται η Ευρυτανία με τις ιδρύσεις να αποτελούν το 40% του πληθυσμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων e-commerce στην περιοχή και έπονται η Αργολίδα και η Φθιώτιδα με 19% και 18%, αντίστοιχα, καθώς βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.