Ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες στη ΔΕΗ είναι το… Δημόσιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα τις τεράστιες οφειλές στην επιχείρηση οι οποίες αγγίζουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων χρεών στη ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έπειτα από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία:

-280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια είναι χρέη ενεργοβόρων βιομηχανιών.

-220 εκατ ευρώ. οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 115 αφορούν τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

– 1,5 δισ. ευρώ, οφείλουν οι καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή τάση. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ και η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού, ενώ έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου (και άρα ηλεκτροδότησης) στους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο.

Η αντιπροσωπεία της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ στη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας συζήτησε και τον τρόπο αξιοποίησης του δικτύου των καταστημάτων της εταιρείας ώστε να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως σημεία είσπραξης, δεδομένου ότι δυνατότητα πληρωμής λογαριασμού υπάρχει σε περισσότερα από 7.000 σημεία στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το 47% των πληρωμών γίνεται μέσω των παγίων εντολών και στις τράπεζες, το 11% στα ΕΛΤΑ, 4% σε διάφορα άλλα σημεία και μόνο το 38% πραγματοποιείται στα καταστήματα της επιχείρησης.