Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας αγοράζει τη μεγαλύτερη αλυσίδα παμπ στη Βρετανία

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας αγοράζει τη μεγαλύτερη αλυσίδα παμπ στη Βρετανία
Και μάλιστα λίγο πριν το Brexit.

του Geoffrey Smith

Ο Li Ka-Shing, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας, «σπρώχνει» τα κέρδη από τις δραστηριότητές του στο real estate στο Χονγκ Κονγκ προς τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η CK Asset Holding, η γνωστή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του Li Ka-Shing και των κληρονόμων του, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι συμφώνησε στην αγορά της Greene King, μιας φημισμένης ζυθοποιίας και εταιρείας διαχείρισης παμπ με έδρα στο Σάφολκ της Αγγλίας, για 4,6 δισεκατομμύρια λίρες.

Η εξέλιξη έρχεται μόλις ένα μήνα αφότου η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ οδήγησε σε πτώση της αγοραίας αξίας των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Li κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια. (Κι αυτό εξηγεί το γιατί ο 91χρονος «πατριάρχης» της οικογενείας πλήρωσε για τη δημοσίευση ολοσέλιδων καταχωρήσεων στις τοπικές εφημερίδες την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας κι από τις δύο πλευρές να αφήσουν στην άκρη τη βία).

Κατά σύμπτωση, αυτός ήταν ο ίδιος μήνας που η λίρα Αγγλίας σημείωσε ιστορικό χαμηλό 34ετίας έναντι του δολαρίου, καθώς οι ξένες αγορές συναλλάγματος προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η αυτοκρατορία του Li άρχισε να μεταφέρει τα χρήματά της προς τα …δυτικά με ταχύτερους ρυθμούς από το 2014. Εκείνη τη χρονιά, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο που έδιναν στο Πεκίνο το δικαίωμα ελέγχου των υποψηφίων για το Νομοθετικό Συμβούλιο. Και η οικογένεια έσπευσε να πουλήσει ένα μέρος των συμμετοχών της στις αγορές λιανικής και ηλεκτρικής ενέργειας, στα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Σιγκαπούρης και του Κατάρ αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο Li «ξεφορτώθηκε» και κάποια από τα πιο μεγάλης αξίας περιουσιακά του στοιχεία στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η CK Asset πούλησε το κτίριο Century Link στη Σαγκάη για κάτι λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, και το The Center στο Χονγκ Κονγκ για 5,15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Την εποχή εκείνη, η πώληση αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε αξία πώληση ενός κτιρίου στον κόσμο.

Πέρυσι, η CK επένδυσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα λεφτά στο 5 Broadgate, ένα εμπορικό ακίνητο στο Λονδίνο που στεγάζει την έδρα της ελβετικής τράπεζας UBS. Με τη συμφωνία για την αγορά της Greene King, ένα μεγάλο μέρος και των υπόλοιπων χρημάτων που είχε εξασφαλίσει ο Li από την πώληση ακινήτων σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ φαίνεται ότι βρίσκει καινούργια στέγη.

Ο Victor Li, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, δήλωσε πρόσφατα ότι «η αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει να είναι ασταθής», τονίζοντας ότι η εταιρεία του θέλει να εξασφαλίσει μια σταθερότερη και πιο αξιόπιστη ροή εσόδων.